Ook ondernemingsraad luidt noodklok over haperende portofoons politie: Onacceptabel!
Ook de ondernemingsraad van de politie luidt de noodklok over het haperende portofoonsysteem C2000 van de politie. In heel het land komen nog steeds problemen voor. De ondernemingsraad noemt dat onacceptabel en spreekt van onveilige situaties voor agenten.
Agenten die om spoedassistentie vroegen in verband met dreigende situaties, kregen afgelopen zondag geen contact met de meldkamer, schrijft de Centrale Ondernemingsraad (COR) in een brief aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en korpschef Erik Akerboom. Volgens de COR moeten beiden erkennen dat ‘de huidige staat van C2000 onvoldoende is om de veiligheid van onze medewerkers te waarborgen’.
De politie beschikt sinds eind januari over een vernieuwd C2000-communicatienetwerk, maar sinds die overstap hapert het systeem in heel het land. Agenten kunnen in gevaarlijke situaties belanden omdat ze geen verbinding krijgen. Sommigen hebben met hun telefoon 112 moeten bellen om een collega te kunnen spreken, maakte politievakbond ACP al eerder bekend.
Onvoldoende urgentiebesef
Dat het nieuwe systeem niet in één keer vlekkeloos werkt, zegt de ondernemingsraad te begrijpen. Maar ‘vier weken later zijn er nog steeds dusdanige problemen dat wij ons genoodzaakt voelen de aandacht te vragen’, aldus voorzitter Rob den Besten van de COR, die in zijn brief uitermate kritisch is over de manier waarop Akerboom en Grapperhaus de problemen te lijf gaan. ,,Wij vinden dat u onvoldoende urgentiebesef laat zien richting onze collega’s.”
Vorige week donderdag moest de Eenheid Amsterdam noodgedwongen overstappen op het private communicatienetwerk Entropia, omdat er problemen ontstonden ‘tijdens een actie met bijzondere diensten’. Daarna speelden er in de hoofdstad dus de problemen met agenten in nood. ,,De portofoon is de lifeline voor onze collega’s”, aldus de COR. ,,Voor ons is dit onacceptabel.”
Plakbandoplossingen
In verschillende eenheden zijn de afgelopen weken noodverbanden aangelegd om de communicatie tussen agenten op gang te houden. Bij de politie Oost-Nederland werkten agenten met een walkie-talkie-app op hun telefoon. Ook mochten ze een tijd niet alleen surveilleren. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken sprak van plakbandoplossingen.
Volgens minister Grapperhaus heeft het oplossen van de ‘aanloopproblemen’ met C2000 de hoogste prioriteit.
Korpschef Akerboom noemt het ‘vreselijk als het systeem niet goed functioneert op het moment dat je er een beroep op doet’. Het oplossen van de problemen heeft zijn volledige aandacht, zegt hij. ,,Hierover staan we dagelijks in contact met het ministerie, dat eindverantwoordelijk is voor het systeem. Er wordt dag en nacht gewerkt, de veiligheid van onze mensen en de burgers staan voorop. Doordat de problemen met C2000 per eenheid verschillend zijn, hebben we afgesproken dat de eenheden zelf bepalen welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Haperende portofoons hinderen politie, agenten moeten soms zelf 112 bellen om meldkamer te bereiken
Agenten hebben veel last van haperende portofoons. Die werken door de invoering van een nieuw communicatienetwerk niet altijd goed. Daardoor moeten de agenten soms zelf naar het noodnummer 112 bellen om contact te krijgen met de meldkamer. -
Porto politie hapert soms nog, agent mag wel weer alleen de straat op
NIJMEGEN - De portofoons van de politie zijn nog altijd niet 100 procent betrouwbaar. Vorige week waren er nog storingen rond Arnhem, Nijmegen en in de Achterhoek. Agenten mogen inmiddels wel weer alleen de straat op. Naar meldingen waarbij gevaar dreigt, stuurt de meldkamer uit voorzorg twee wagens. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Veel slachtvarkens en bloeddonoren besmet met hepatitis E: ‘Virus uit de stal komt zo op ons bord’
Veel slachtvarkens en en een groeiend aantal bloeddonoren zijn besmet met hepatitis E. Dat blijkt uit cijfers van bloedbank Sanquin en de Universiteit Utrecht. Het virus waart rond bij 90 procent van de varkensstallen. Veel besmette dieren worden bovendien aangeleverd voor de slacht.
-
update
Drukste avondspits van het jaar: 1120 kilometer file voor hemelvaartsweekend
Met ruim 1120 kilometer langzaam rijdend verkeer verdeeld over 190 files is het woensdagavond de drukste avondspits van het jaar, meldt de ANWB. Daarmee is het aantal files rondom Hemelvaart vergelijkbaar met voor corona. In 2019 stond er in het hemelvaartweekend 1028 kilometer file. Het vorige record van dit jaar stond op 785 kilometer. Dat was vlak voor de meivakantie. -
PREMIUM
Feestje in Utrechtse flat eindigt catastrofaal: 22-jarige Jacky werd verstikt door mede-feestgangers
De dood van FC Utrecht-fan Jacky Vermeulen is volgens het Openbaar Ministerie het gevolg van een misdrijf. Een 24-jarige Utrechter en een 27-jarige Woerdenaar worden vervolgd wegens dood door schuld. Twee jaar geleden ging het vreselijk mis op een uit de hand gelopen (lachgas)party in een Overvechtse flat. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?