Volledig scherm
De uitwerpselen die zijn gevonden onder een brug bij Wageningen © Marjolein van Adrichem

Ook otter opgedoken in Gelderse Vallei

De otter is terug in de Gelderse Vallei. Dat concluderen zoogdiervereniging CaLutra en kennisinstituut Alterra van Wageningen universiteit uit de vondst van uitwerpselen. Die zijn volgens hen afkomstig van een tot nu onbekende otter.

Volledig scherm
Nog meer otterpoep onder de brug bij Wageningen © Marjolein van Adrichem
Volledig scherm
De brug op de grens van Wageningen en Rhenen waar de uitwerpselen zijn gevonden © Marjolein van Adrichem

De uitwerpselen zijn gevonden precies op de grens van Wageningen en Rhenen, tevens de grens tussen de provincies Utrecht en Gelderland, zegt Marjolein van Adrichem van de bever- en otterwerkgroep  CaLutra. 

Poepen
'Als stagiaire bij de monitoring van de otter in de Weerribben en Wieden constateerde ik dat otters vaak gebruik maken van de oever onder bruggen om daar te poepen (markeren). Een aantal jaar geleden nam ik mij voor om zo nu en dan onder één van de weinige geschikte bruggen in de omgeving van Wageningen te zoeken naar uitwerpselen. Regelmatig werd ik vreemd aangekeken door voorbijgangers als ze mij weer onder de brug vandaan zagen kruipen. Maar enkele dagen geleden vond ik dan eindelijk twee uitwerpselen van een otter onder de brug!' zegt ze enthousiast.

De otter heeft nu dus ook Wageningen bereikt. De dichtstbijzijnde bekende otterlocaties in Gelderland waren tot nu toe de Ooijpolder bij Nijmegen en de Rijnstrangen bij Zevenaar.

Utrecht
In de provincie Utrecht zijn nog niet eerder otteruitwerpselen gevonden. Mogelijk is deze otter dus vanuit Zevenaar of Nijmegen naar Wageningen gekomen. 'Of het hier gaat om een zwervende otter of om een vestiging is nog niet te zeggen, want er zijn pas twee uitwerpselen gevonden onder een brug over het kanaal de Grift,' aldus Van Adrichem.

De Grift biedt met de uiterwaarden van de Nederrijn bij Wageningen en Rhenen volgens haar een uitermate geschikt leefgebied voor de otter. 'De N225 kan dan echter wel een knelpunt vormen. Dit is een voor een otter veel te drukke weg. Als de otter daar oversteekt is er een grote kans dat hij wordt aangereden. Andere gevaren in de omgeving zijn muskusrattenvallen en visfuiken. Hierin kunnen (jonge) otters verstrikt raken en verdrinken. Nu er ottersporen gevonden zijn, wordt het hoog tijd om deze gevaren aan te pakken,' aldus Van Adrichem.  

Groene Hart
In januari keerde de otter ook al terug in het Groene Hart. Het beest was te zien op een wildcamera bij de Nieuwkoopse Plassen. Even werd gevreesd dat het dier enkele weken later was doodgereden maar dat bleek een andere otter te zijn geweest. De 'Nieuwkoopse' otter of een tweede exemplaar werd vorige week door wandelaars bij de Zegerplas in Alphen.