Ook otter opgedoken in Gelderse Vallei
De otter is terug in de Gelderse Vallei. Dat concluderen zoogdiervereniging CaLutra en kennisinstituut Alterra van Wageningen universiteit uit de vondst van uitwerpselen. Die zijn volgens hen afkomstig van een tot nu onbekende otter.
Delen per e-mail
De uitwerpselen zijn gevonden precies op de grens van Wageningen en Rhenen, tevens de grens tussen de provincies Utrecht en Gelderland, zegt Marjolein van Adrichem van de bever- en otterwerkgroep CaLutra.
Poepen
'Als stagiaire bij de monitoring van de otter in de Weerribben en Wieden constateerde ik dat otters vaak gebruik maken van de oever onder bruggen om daar te poepen (markeren). Een aantal jaar geleden nam ik mij voor om zo nu en dan onder één van de weinige geschikte bruggen in de omgeving van Wageningen te zoeken naar uitwerpselen. Regelmatig werd ik vreemd aangekeken door voorbijgangers als ze mij weer onder de brug vandaan zagen kruipen. Maar enkele dagen geleden vond ik dan eindelijk twee uitwerpselen van een otter onder de brug!' zegt ze enthousiast.
De otter heeft nu dus ook Wageningen bereikt. De dichtstbijzijnde bekende otterlocaties in Gelderland waren tot nu toe de Ooijpolder bij Nijmegen en de Rijnstrangen bij Zevenaar.
Utrecht
In de provincie Utrecht zijn nog niet eerder otteruitwerpselen gevonden. Mogelijk is deze otter dus vanuit Zevenaar of Nijmegen naar Wageningen gekomen. 'Of het hier gaat om een zwervende otter of om een vestiging is nog niet te zeggen, want er zijn pas twee uitwerpselen gevonden onder een brug over het kanaal de Grift,' aldus Van Adrichem.
De Grift biedt met de uiterwaarden van de Nederrijn bij Wageningen en Rhenen volgens haar een uitermate geschikt leefgebied voor de otter. 'De N225 kan dan echter wel een knelpunt vormen. Dit is een voor een otter veel te drukke weg. Als de otter daar oversteekt is er een grote kans dat hij wordt aangereden. Andere gevaren in de omgeving zijn muskusrattenvallen en visfuiken. Hierin kunnen (jonge) otters verstrikt raken en verdrinken. Nu er ottersporen gevonden zijn, wordt het hoog tijd om deze gevaren aan te pakken,' aldus Van Adrichem.
Groene Hart
In januari keerde de otter ook al terug in het Groene Hart. Het beest was te zien op een wildcamera bij de Nieuwkoopse Plassen. Even werd gevreesd dat het dier enkele weken later was doodgereden maar dat bleek een andere otter te zijn geweest. De 'Nieuwkoopse' otter of een tweede exemplaar werd vorige week door wandelaars bij de Zegerplas in Alphen.
Verder in het nieuws
-
Met veel moeite beschermde natuur in de Grevelingen dreigt meteen te verdrinken
De eilandjes in de Grevelingen die nu een vogelparadijs vormen, dreigen te verdwijnen nu er definitief een opening komt in de Brouwersdam. De met veel moeite beschermde natuur in het grootste zoutwatermeer van Europa zal zonder ingrijpen verdrinken. -
PREMIUM
F16-vlieger blikt terug op IS-strijd: Mijn grootste angst was pech
Nederlandse F-16 vliegers gooiden meer dan 2100 bommen op IS in Irak en Syrië. In een exclusieve 4-delige serie die elke donderdag verschijnt (zie hierboven aflevering één) vertellen ze openhartig over hun ervaringen. ,,Mijn grootste angst was dat ik pech zou krijgen in het kalifaat.’’ -
Medewerkers Essent omzeilen controle, bedrijf test zuiverheid verkopers
Energiebedrijf Essent laat haar eigen telefonische verkoopbedrijf doorlichten op integriteit. Dat gebeurt na het uitlekken van gesprekken van die verkopers, die hun boekje ver te buiten gingen. Pijnlijk: Essent schafte het salesbedrijf onlangs voor miljoenen aan, om greep te krijgen op zijn verkoopapparaat. -
Nieuw rapport OVV over vliegen boven conflictgebied
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) komt donderdag met het aanvullende onderzoek over vliegen boven conflictgebieden, naar aanleiding van de ramp met vlucht MH17 in 2014. -
Extra geld voor klimaatmaatregelen monumenten
Kabinet, provincies en gemeenten trekken in totaal 40 miljoen euro uit om uit te zoeken hoe historische stads- en dorpskernen energieneutraal en duurzaam kunnen worden. Het geld moet ook gebruikt worden om het historisch erfgoed ook voor de toekomst veilig te stellen.
-
Blok: Amerikaanse sancties vanwege pijplijn zouden ‘zeer onjuist’ zijn
Als de Verenigde Staten sancties opleggen aan Nederlandse bedrijven vanwege de Russische gaspijplijn zou dat ‘zeer onjuist’ zijn. ,,De bedrijven die er aan meewerken, houden zich aan internationale regelgeving’’, zo reageerde minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken vanavond in een Kamerdebat op het dreigement van de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. -
Video Bijzonder: Nederlandse juf genomineerd voor beste leerkracht ter wereld
Juf Daisy Mertens (31) is bij de laatste tien om de beste leerkracht van de wereld te worden. ,,Het is overweldigend en emotioneel. Dat ik dit mag meemaken.” -
Fors minder geld naar asielzoekersscholen: ‘Dit is heel beroerd’
Vooral asielzoekersscholen zijn de dupe van het nieuwe achterstandenbeleid van het ministerie van Onderwijs. Het nieuwe systeem zorgt er volgens scholenkoepel PO-Raad voor dat met name de 43 basisscholen die onderwijs aan jonge asielzoekers aanbieden, miljoenen euro's mislopen.