Volledig scherm
Chemours, het vroegere Dupont, is één van de vervuilers © Ilse van Driel

Ook RIVM vindt GenX in drinkwater

De omstreden stof GenX zit in het leidingwater van drie Nederlandse waterbedrijven. In het drinkwater van zeven andere waterbedrijven is de stof niet gevonden. Dat blijkt uit groot onderzoek van het RIVM, naar aanleiding van eerder onderzoek door het AD. Dat toonde al aan dat de chemische stof op diverse plekken in Zuid-Holland in het drinkwater blijkt te zitten.

De hoogste concentraties werden gevonden in het drinkwater van Oasen, in het gebied van de Beneden-Merwede. Daar trof het RIVM concentraties tot 30 nanogram per liter. Daarmee is het drinkwater nog altijd veilig: vanaf 150 nanogram per liter lopen consumenten volgens het RIVM gezondheidsrisico’s. In het drinkwater van Dunea en Evides zijn concentraties tot 11 nanogram per liter gevonden. ,,Het RIVM concludeert hiermee dat bij deze concentraties GenX het kraanwater overal in Nederland veilig kan worden gedronken’’, schrijft de nieuwe minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, in een brief aan de Tweede Kamer.

De omstreden stof GenX wordt in Nederland sinds 2012 geloosd door chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Omdat de hoeveelheid GenX in het drinkwater op diverse plaatsen in hoog tempo is toegenomen, wil de provincie Zuid-Holland dat de lozing zo snel mogelijk wordt beperkt. De provincie heeft de vergunning voor Chemours daarom fors aangescherpt. Ook het bedrijf zelf zegt zich in te spannen de lozing van de stof zo snel mogelijk tot een minimum te beperken, en werkt aan alternatieven. 

Drinkwaterbedrijf Oasen vindt de scherpere vergunning van de provincie nog niet ver genoeg gaan en is daarom naar de rechter gestapt. Die zaak loopt nog.

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.