Volledig scherm
De Nepalese hoofdstad Kathmandu. © Shutterstock

Ook tweede bejaarde zus van pedo wilde in Nepal slachtoffer omkopen

Twee bejaarde zussen van een 66-jarige Nederlander die in Nepal vastzit op verdenking van kindermisbruik, zouden hebben geprobeerd het slachtoffer van hun broer om te kopen. Justitie verhoorde vandaag een 80-jarige vrouw, nadat haar drie jaar jongere zus begin augustus al werd opgepakt.

De zaak draait om Piet Hein van T. (66). Hij was ooit gerespecteerd kinderpsychiater in Makkinga. Van T. werkte jarenlang voor GGZ Friesland. Hij nam zo'n tien jaar geleden afscheid. Vervolgens ging hij aan de slag bij de GGZ Drenthe. Daar werkte hij van 2005 tot zijn pensionering, eind vorig jaar, als kinder- en jeugdpsychiater in deeltijd in Emmen, Meppel en Hoogeveen.

Van T. werd half juni in Nepal aangehouden. Hij werd op heterdaad betrapt met een 15-jarige jongen in een guesthouse in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Volgens hulporganisatie Terre des Hommes is de psychiater de afgelopen jaren meerdere keren naar het land gereisd en daar vaker gezien in het gezelschap van jonge jongens. In 2017 werd hij al gespot met een 13-jarige jongen.

Heterdaad

Van T. zou kinderen hebben gelokt met geld en snoep. Zijn 77-jarige zus Gerarda van T. zou gesprekken hebben gevoerd met het gezin van een minderjarige jongen met wie haar broer op heterdaad werd betrapt in Nepal. De vrouw uit Brummen zou in Nepal tienduizenden dollars hebben geboden voor het aanpassen van afgelegde verklaringen. 

Justitie heeft nu ook een tweede, nóg oudere zus van Piet Hein gehoord en daarna weer naar huis gestuurd. Ook deze 80-jarige zus, die in Zuid-Holland woont, zou hebben geprobeerd het slachtoffer van haar broer te beïnvloeden door geld te bieden. Beiden zouden daarvoor zelfs naar Nepal zijn afgereisd.

Piet Hein van T. heeft al voor de rechter gestaan in Nepal en de uitspraak in de zaak wordt binnenkort verwacht.

  1. VPRO nog één keer door stof om blunder beëindiging column Freriks en wéér kritiek
    Update/video

    VPRO nog één keer door stof om blunder beëindi­ging column Freriks en wéér kritiek

    De programmamakers van het NPO Radio 1-programma OVT gingen vandaag nog één keer door het stof om het ontslag van columnist Philip Freriks. Tijdens de vorige aflevering kreeg hij tot zijn eigen verbazing live in de uitzending te horen dat zijn wekelijkse column wordt stopgezet. Maar ook het mea culpa van vandaag kan wederom op kritiek rekenen. ,,Incompetent, onbeschoft én vergeetachtig!’’ zo klinkt het.