Stadion Galgenwaard.
Volledig scherm
Stadion Galgenwaard. © Foto Ruud Voest

Ook zorgen om stadion FC Utrecht na AZ-drama

Extra onderzoek moet uitwijzen of het stadion van FC Utrecht veilig is. Met name de lasverbindingen van stadion Galgenwaard worden op korte termijn onder een technisch vergrootglas gelegd. Aanleiding is het dakdrama bij AZ. Dit stadion had dezelfde constructeur als in Utrecht.

,,Direct na het instorten van het dak van AZ hebben wij contact gezocht met de stadioneigenaar en de gemeente. Veiligheid staat bij ons voorop en dat willen we blijven garanderen. Afgelopen week is er een eerste inspectie geweest en daaruit zijn geen onvolkomenheden naar voren gekomen. De situatie veranderde vrijdag. Want toen we hoorden dat zwakke lasnaden een belangrijke rol hebben gespeeld bij het instorten van het AZ-dak, wilden we de waarborg hebben dat dit niet speelt in stadion Galgenwaard’’, aldus een FC Utrecht-woordvoerder.

Geschrokken

Stadioneigenaar Jan Spelt is het met FC Utrecht eens en meldt dat er zo snel mogelijk een vervolgonderzoek komt. ,,Met speciale aandacht voor de lasnaden, uiteraard. Wij zijn ontzettend geschrokken van wat er in Alkmaar is gebeurd, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Tot nu toe hebben we niks geks kunnen vinden, maar we willen elk risico uitsluiten. Daarom gaan we morgen een plan de campagne maken. Ik wil precies weten wat er tot nu is onderzocht en wat niet.’’

Ander lasbedrijf

De Friese onderaannemers, Romkes B.V. uit Sint Nicolaasga en Jan de Roos B.V. en Hardstaal B.V. (beide uit Lemmer en nu failliet) werkten jaren geleden vaak samen met het inmiddels ook al failliete bouwbedrijf Midreth. Zo waren ze begin deze eeuw dus ook betrokken bij de grootscheepse verbouwing van het FC Utrecht-stadion. Volgens stadioneigenaar Spelt is het laswerk in Utrecht door een ander bedrijf uitgevoerd.

Oud-eigenaar Joop Leliveld van Midreth, dat in 2011 ter ziele ging, zei eerder vandaag in een reactie dat het AZ-stadion destijds ‘gebouwd is conform afspraken’. ,,Ik wil de schuld niet aan anderen geven, maar volgens mij hebben wij niks fout gedaan. Bij het stadion is alles gegaan volgens de voorschriften. Alle tekeningen en berekeningen zijn voorgelegd aan de gemeente Alkmaar.” Over de foute lasverbindingen: ,,Dat staat allemaal onder toezicht, je gaat er vanuit dat zoiets gecontroleerd wordt als het uit de fabriek komt.”

Jan de Roos, eigenaar van het inmiddels ook failliete montagebedrijf uit Lemmer, wenst niet te reageren op vragen van deze website. De eigenaar van het eveneens bankroete bedrijf Hardstaal B.V., die de lasverbindingen voor zowel het AZ-stadion als de Hornbach in Wateringen (maar niet die in Wormerveer) zou hebben gemaakt, is vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Leliveld, die met Midreth naast het stadion van AZ ook dat van FC Utrecht bouwde, verklaarde eerder deze week dat ‘over Utrecht niemand zich zorgen hoeft te maken’. ,,In Alkmaar staat een gesloten stadion, in de Galgenwaard zijn de tribunes allemaal open, daar kan de wind eruit”, zei Leliveld.

Skybox

In de tussentijd is er volgens Jan Spelt geen aanleiding zijn stadion te mijden. ,,Ik heb een skybox, dus ik zit vrij veilig, maar ik durf gerust ook onder de luifels te gaan zitten. Want nogmaals, tot nu toe hebben we geen enkele reden te twijfelen aan de veiligheid van ons stadion, maar gezien de tussentijdse rapportage van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid wil je alles kunnen uitsluiten.’’

  1. LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstellingen voor klein publiek

    LIVE | 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven, theaters openen 1 juni met voorstel­lin­gen voor klein publiek

    De schulden van luchtvaartmaatschappijen lopen dit jaar naar verwachting op met 120 miljard dollar door de coronacrisis. Dat verwacht de internationale belangenvereniging voor de luchtvaart IATA. In Europa hebben vliegmaatschappijen voor 24 miljard euro aan vouchers uitgegeven. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van het laatste coronanieuws. Lees hier het oude blog terug.