Volledig scherm
Geparkeerde Poolse auto's in een woonwijk in Tiel. © Foto Raphael Drent

'Oost-Europese migranten geweerd om woonwijk leefbaar te houden'

De gemeenten Maasdriel, Zaltbommel, Tiel en Zuidplas gaan Oost-Europese arbeidsmigranten weren om de woonwijken leefbaar te houden. Dat meldt dagblad Trouw. 

,,Niet te veel Oost-Europeanen in één woning, niet te veel 'Polenhuizen' in één straat en geen grootschalige locaties waar honderden arbeidsmigranten bij elkaar wonen", omschrijft Johan van der Craats van expertisecentrum Flexwonen de maatregelen in de krant.

Uit onderzoek is gebleken dat in Tiel bijna 10 procent van de bevolking uit Oost-Europeanen bestaat. Veel van hen werken in de fruitteelt in de regio, maar omdat woonruimte er goedkoop is, heeft Tiel een aantrekkende werking op arbeidsmigranten uit het hele land. De laatste jaren kreeg Tiel steeds vaker klachten over overlast in bepaalde buurten, over straten die vol staan met auto’s met Poolse en Roemeense kentekens en geluidsoverlast.

Volgens Van der Craats neemt door de maatregelen het tekort aan woningen voor arbeidsmigranten toe. Nu al zouden er 100.000 geschikte woonplekken te weinig zijn.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”