Volledig scherm
© ANP

Oostenrijkse ski-oord Lech blijft prins Friso gedenken

UpdatePrins Friso wordt ook vier jaar na zijn uiteindelijk noodlottige ski-ongeluk niet vergeten in het Oostenrijkse Lech. In de oude dorpskerk staat op een zij-altaar zijn ingelijste foto, vergezeld van een kaars en een handgeschreven kaart.

Volledig scherm
Een herdenkingsplek (links op de foto) voor prins Friso in de oude kerk in Lech.

Daarop staan de datum van zijn ongeluk, 17 februari 2012 en zijn sterfdag anderhalf jaar later, 12 augustus 2013. Bezoekers wordt gevraagd een gebed te zeggen voor Friso, 'zijn familie en zijn vaderland'. De kaart stond ook in voorgaande jaren op het altaar in de periode dat de koninklijke familie in Lech verbleef voor de skivakantie.

Friso's echtgenote prinses Mabel was afgelopen week met haar dochters Zaria en Luana in Lech, net als in de andere jaren na het ongeval.
De koninklijke familie heeft in Lech een weekeinde met wisselend skiweer achter de rug. Na veel regen en slechte condities op de piste zaterdag en zondagmorgen, kwam het Oostenrijkse skidorp zondagmorgen in de grip van zonnig voorjaarsweer. Dat maakte het skiën voor de kinderen van koning Willem-Alexander en prins Constantijn aangenaam. Op de terrasjes gingen bij de vakantiegangers après-ski de jassen uit. In de zon was het bijzonder warm en de verwachting is dat het lenteweer nog tot dinsdag aanhoudt. Daarna keren meer winterse temperaturen terug.

De Oranjes zijn zaterdag traditiegetrouw weer neergestreken in Lech, waar de koninklijke familie nu al vier generaties elke winter komt. Volgens Willem-Alexander was er eigenlijk nooit een reden om een andere bestemming te zoeken omdat Lech 'alles' heeft wat een fervente skiër zich wenst. Sneeuwzekerheid en veel uitdagende pistes horen daarbij, maar ook discretie van de bevolking.

Fotomoment
Zaterdag werden al meteen de ski's ondergebonden, in de wetenschap dat maandagochtend nog een ontmoeting wacht met de internationale media tijdens het al enkele jaren weer even traditionele fotohalfuurtje.

Naast het koninklijk gezin neemt ook prins Constantijn dit jaar daaraan met zijn vrouw en kinderen deel. Prinses Beatrix, die al een week in Lech is, houdt haar deelname nog een verrassing.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Links tuig’ koestert de rechtsstaat
    PREMIUM
    De jaarwisseling

    ‘Links tuig’ koestert de rechts­staat

    Wat maakte 2018 memorabel? Een serie verhalen waarin we terugblikken en vooruitkijken aan de hand van de grote en kleine gebeurtenissen. Advocaat André Seebregts trad dit jaar naar voren als verdediger van Nederlandse jihadvrouwen die met hun kinderen vastzitten in Syrische kampen. Daarnaast staat hij één van de mannen bij, die verdacht wordt van het voorbereiden van een aanslag in Nederland. Het maakt hem niet populair.