Volledig scherm
PREMIUM
© RUBEN OREEL

Op de gezonde tour met fopfriet

patatje gezondHet hunkeren naar zo’n zak friet begint al vroeg. Vraag kinderen wat ze het liefst eten en bijna de helft van hen zegt: patat. Helaas word je van gefrituurde aardappelen dik. Als je álles hebt geprobeerd en je wilt dat je koters nu echt een keer groente eten, fop ze dan met patat zonder piepers.

Simpel gezegd: als aardappelen worden gefrituurd, gaat er water uit en komt er olie in. De aardappel zelf bevat weliswaar geen vet, maar wel zetmeel. Deze snelle koolhydraten worden door je lichaam omgezet in glucose, wat een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Bij een piek hoort een dip, waardoor je lichaam gaat hunkeren naar suikers of koolhydraten. Dat is ook de reden waarom je patat of ‘gefrituurde suikers’ met mate moet eten. Van andere zetmeelrijke voedingsmiddelen als pasta en rijst kun je tenminste een volkoren variant kiezen. Van aardappelen niet. Maar er zijn wel alternatieven.

  1. Webwinkels verdienen grof geld met alternatieve ‘anti-coronavaccins’: beschermstenen en aurasprays
    video

    Webwinkels verdienen grof geld met alternatie­ve ‘an­ti-coronavac­cins’: bescherm­ste­nen en aurasprays

    Alternatieve genezers en kwakzalvers zien hun omzetten momenteel stijgen door de verkoop van middelen die zouden beschermen tegen het coronavirus of helpen bij het herstellen van een Covid 19-besmetting. Dat concludeert Voxpop- en Ochtend Show to go-presentator Roel Maalderink (28) na telefonische gesprekken met meerdere aanbieders. Vooral brokjes van de steensoort shungiet en zogenoemde auraspray blijken niet aan te slepen. ,,Levensgevaarlijk die handel.”