
Op deze school ben je lekker zelf de baas
De ongemotiveerde leerling: voor steeds meer middelbare scholen een serieus probleem. Hoe krijg je achteroverleunende pubers enthousiast? Op het Agora in Roermond weten ze het.
Delen per e-mail
Zes weken zomervakantie? Bij de meeste pubers gaat de vlag uit. Maar bij leerlingen van het Agora in Roermond niet. Neem Joep Hanssen. Na week drie van de zomervakantie begon de 15-jarige scholier te balen. Terwijl de gemiddelde tiener geniet van ochtenden asociaal lang in bed liggen, kriebelde het bij hem. Hij wilde gewoon weer naar school. ,,Ik begon me te vervelen, wilde liever mezelf ontwikkelen en meer leren."
U leest het goed. Deze tekst komt uit de mond van een puber. Een puber die het leuker vindt om naar school te gaan dan om vakantie te vieren. Wat veel middelbare scholen in Nederland niet lukt, lukt het Agora wel: de leerlingen zo motiveren dat ze zin hebben om naar school te gaan en te leren.
Hoe het zover is gekomen? Op het Agora is het traditionele schoolsysteem overboord gekieperd. Hier hebben leerlingen geen huiswerk, krijgen ze geen cijfers, hebben ze geen rooster, volgen ze geen vakken.
Alles anders
Op deze middelbare school is alles anders. De leerlingen bepalen zelf wat ze leren, hoe ze leren en hoe snel ze dat doen. ,,De eerste twee jaar doen ze alleen wat ze leuk vinden", vertelt coach en leraar Tim Slot. Vinden ze de ruimte interessant, dan zoeken ze zelf naar informatie en schrijven ze er een verslag over. Houden ze van paarden, dan gaan ze op zoek naar informatie over paarden. ,,Alle kinderen willen leren. We moeten stoppen de uit-knop in te drukken, waardoor ze geen zin meer hebben en school saai vinden", aldus schoolleider Sjef Drummen.
Deze kinderen worden niet in het diepe gegooid. Ze moeten goed onderbouwde plannen maken, begeleid door een coach. Leraren helpen niet zozeer inhoudelijk, want de kinderen houden zich niet aan de traditionele indeling in vakken. Ze stellen vooral vragen die de tieners verder helpen, denken mee over de juiste informatiekanalen en houden nauwlettend in de gaten hoe de kinderen zich ontwikkelen.
En ja, een paar dagen lekker niksen kan op deze school. ,,Als ze de hele dag willen gamen, mag dat. We vragen wel hoe het met hun doelen gaat, zeggen dat het lijkt alsof ze vastlopen omdat ze niets doen, vragen wat ze nodig hebben om verder te kunnen", zegt Drummen. Het zet de leerlingen aan het denken over de reden waarom ze hun project hebben gekozen. En dat motiveert om door te gaan.
,,Ik heb bijna elke dag zin om naar school te gaan. 's Ochtends op de fiets bedenk ik al wat ik wil leren", erkent Sanne Delvaux (13). Dat is een verdienste van het Agora. Als er iemand ongemotiveerd aan de middelbare school begon, dan deze tweedeklasser wel.
,,Ik heb een hekel aan toetsen. Hoe ik ook mijn best deed op de basisschool, ik haalde slechte cijfers doordat ik dyscalculie en dyslexie heb." Haar zelfvertrouwen was compleet weg toen ze brugpieper werd. Maar het lukte haar coach om Sanne lekkerder in haar vel te krijgen. ,,Hier kijken ze echt naar je als persoon", zegt ze.
Alle kinderen zitten in groepen met een eigen coach. Elke ochtend komen ze een halfuur samen, zodat iedereen weet wat die moet doen. De leerlingen zijn van alle leeftijden en van alle niveaus.
Eindexamens
Uiteindelijk moeten ze wel allemaal een examen halen volgens de Nederlandse schooltraditie: in vakken, op vmbo-, havo- of vwo-niveau. ,,Je merkt dat leerlingen in het derde of vierde jaar alle leuke projecten hebben gedaan. Dan weten ze dat de examens eraan komen en ze bepaalde dingen moeten leren'', zegt Tim Slot.
Maar hoe houdt het Agora de leerlingen gemotiveerd als ze dingen moeten leren die ze niet per se leuk vinden? Slot: ,,Dan gaan we praten over wat ze met hun toekomst willen. Als ze bijvoorbeeld ingenieur willen worden, weten ze dat ze bètavakken nodig hebben."
Juist dat einddoel zet Nina Hanssen (18) aan het werk om versneld een havo-diploma binnen te slepen. Ze wil liefst zo snel mogelijk naar Nijmegen verhuizen, omdat haar vriend daar woont.
Daar kan ze een hbo-opleiding doen. ,,Het voordeel van deze school is dat ons weinig wordt opgedragen. Dat maakt het een stuk minder saai. Juist met al die verplichtingen heb ik er totaal geen zin in."
Verder in het nieuws
-
Alle verdachten van groepsverkrachting Den Bosch vrijgelaten
Alle verdachten in de Bossche groepsverkrachtingszaak zijn op vrije voeten gesteld. Nadat vrijdag al twee verdachten werden vrijgelaten, volgden de zes andere mannen maandagmiddag. Dat bevestigt een woordvoerder van de rechtbank. -
PREMIUM
Met kerst slaat eenzaamheid het hardst toe, wat kun je zelf doen?
Families die samenkomen, cadeautjes uitwisselen en gezellig met elkaar tafelen: voor de meeste mensen staat gezelligheid centraal tijdens kerst. Maar wat doe je als je geen familie (meer) hebt of om een andere reden alleen bent met kerst? -
Treinverkeer hsl over Hollands Diep hervat
Door de harde wind zijn de hogesnelheidstreinen over de spoorbrug over het Hollands Diep maandagmiddag enige tijd stilgelegd. -
PREMIUM
Wie is er bang voor de hoody? ‘Het geeft mensen een unheimisch gevoel’
De hoody is behalve een populair mode-item ook een kledingstuk dat achterdocht en angst opwekt. Het dragen ervan heeft zelfs mensenlevens gekost. Een tentoonstelling in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam ontrafelt de vele aspecten van het politiek beladen kledingstuk. -
Feestje voor eerste JSF-toestel kost 500.000 euro
Defensie heeft 500.000 euro betaald voor het feestelijke onthaal van de eerste F-35 in Nederland. Eind oktober landde het gloednieuwe gevechtsvliegtuig, ook wel bekend als de Joint Strike Fighter (JSF), op Vliegbasis Leeuwarden.
-
PREMIUM
Geld & Geluk ‘We willen samen maandelijks minimaal 5000 euro verdienen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Volledig duurzaam leven hoeft voor Emeline en Jurriën niet. Maar ze willen wel hun beste beentje voor zetten. -
Oproep/ video Wie wil er schitteren in een postcardvideo tijdens Songfestival?
Met je vriendenclub of straat de show stelen voor een miljoenenpubliek tijdens het Eurovisie Songfestival? De organisatie van dit muzikale spektakelstuk geeft iedereen in Nederland de kans om volgend jaar mei te schitteren in een speciale presentatievideo. ,,Laat jouw unieke stukje Nederland aan de wereld zien.’’ -
PREMIUM
‘Finland, paradijs voor vrouwen? Het lijkt mooier dan dat het is’
Finland heeft de primeur: het land krijgt de jongste vrouwelijke leider. En zij krijgt een wel heel jonge én vrouwelijke regering. Vijf partijen gaan het land regeren en alle vijf worden geleid door vrouwen, van wie vier jonger dan 35 jaar.