Volledig scherm
© AD

Op iPad Mark de J. gezocht naar 'halsslagader' en 'messteken'

Tenniscoach Mark de J., verdacht van het doodsteken van zakenman Koen Everink, moest vanmorgen in de rechtbank aanhoren dat justitie denkt nóg meer bewijs tegen hem te hebben gevonden. Op zijn iPad zijn zoektermen als 'halsslagader', 'messteken', 'snijden', 'vermoord', hartplek', 'stikken' en 'bewusteloos' gevonden. De J. blijft ontkennen, maar moet wel in voorlopige hechtenis blijven.

Volledig scherm
Mark de J. © ANP

De zoektermen op de iPad kunnen volgens het Openbaar Ministerie zelfs wijzen op moord met voorbedachte rade. Mark de J. heeft eerder zélf verklaard dat hij twee weken voor de moord gezocht heeft op de woorden 'bomexplosies' en 'messteken'. Maar wanneer de meeste andere verdachte zoektermen zijn ingetikt, weet het OM niet precies.

Bewijs fabriceren
Mark de J., voormalig tenniscoach van Robin Haase, verklaarde vanmorgen tijdens de pro forma-zitting in de rechtbank in Utrecht dat er op zijn iPad wel 7500 trefwoorden staan. De J. toonde zich ronduit boos dat justitie precies die trefwoorden eruit pikt die tegen hem kunnen worden gebruikt. ,,Dat is bewijs fabriceren,'' zei De J. ,,Zo kan ik het ook.''

Zijn advocaat zei dat De J. de iPad al 5 jaar heeft en wel eens wat opzoekt naar aanleiding van iets op televisie. Mark beschuldigt het OM van achterhouden van informatie die in zijn voordeel is. ,,Het gaat over mijn leven hè. Dat is al halfjaar naar de klote. De emotie bij mij loopt hoog op. Ik ben er klaar mee. Ik wil naar huis'', aldus een geëmotioneerde De J. in de rechtbank.

Ontvoerd
Mark de J. zou in maart van dit jaar Koen Everink thuis hebben doodgestoken na een avond voetbal kijken. Justitie ziet de schulden die hij had bij miljonair Everink als motief. Maar volgens De J. werd hij rond de tijd dat Everink werd gedood uit zijn auto gesleurd en vastgehouden. De mannen die hem korte tijd kindnapten zouden volgens De J. de daders zijn van de moord op Everink.

Maar justitie denkt dat de tenniscoach Everink met meerdere messteken heeft vermoord. Er lagen twee messen naast het lichaam van Everink, op één daarvan zat het dna van Mark. Ook zaten er bloed en sporen van vet van het lichaam van Everink op de messen.

Steekwonden
De J zegt dat zijn dna op het mes kan zitten omdat hij de hele avond op bezoek was en dat mes eerder gebruikte in de keuken. Zijn advocaat Pieter Hoogendam zei dat het niet 100 procent zeker is dat een van die messen het moordwapen is. ,,De lengte van de messen klopt namelijk niet met de diepte van de steekwonden.'' 

Uit onderzoek blijkt verder dat De J. een duur horloge en een telefoon van zijn slachtoffer heeft gestolen. Het horloge is later gevonden bij de zus van De J. in huis, waar ze het had verstopt. Daarnaast werd een bloedspoor van Everink in de auto van de tenniscoach gevonden. De J. had flinke gokschulden bij Everink, stelt het Openbaar Ministerie.

Meer onderzoek
Volgens Mark de J. ging hij op de avond van de moord rond 23.00 uur weg en stond er op hoek van de straat iemand te bellen. Advocaat Hoogendam wil dat daarnaar onderzoek wordt verricht. ,,We willen de echte daders van de moord vinden om iets van Marks carrière te redden." Omdat Everink zich sterk verzette en zowel in de buik als rug werd gestoken én gewurgd, denkt de verdediging dat meerdere mensen verantwoordelijk zijn voor de moord.

De raadsman vindt dat het OM last heeft van 'tunnelvisie' en zich zo heeft vastgebeten in het Mark-scenario dat elke andere mogelijkheid niet eens wordt onderzocht. ,,En ondertussen duurt het onderzoek naar onbeduidende details eindeloos'', aldus de advocaat. Het OM denk op zijn vroegst eind november klaar te zijn met het onderzoek naar de moord. Inmiddels zit De J. al een halfjaar in voorarrest en moet hij in voorlopige hechtenis blijven.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Zakenman Koen Everink © anp
Volledig scherm
© ANP