Volledig scherm
Mouaz Al Balkhi (22) © Dagbladet

Op Texel aangespoelde man was Syriër die kanaal over wilde zwemmen

De man die in oktober 2014 dood werd gevonden op het strand van De Koog op Texel, is de 22-jarige Syrische vluchteling Mouaz al-Balkhi. Dat blijkt uit DNA-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Volledig scherm
Het duikpak van de Syriër © Politie

Vermoedelijk wilde de man vanuit Calais zwemmend Het Kanaal oversteken. Dat werd duidelijk nadat het wetsuit dat de man droeg was onderzocht. Dit pak was samen met een identiek pak begin oktober gekocht in een winkel in Calais. Op 2 januari 2015 spoelde in Noorwegen een man in eenzelfde pak aan.

Een Noorse journalist raakte naar aanleiding van deze vondst geïnteresseerd in het verhaal en bezocht Calais. Daar sprak hij een man wiens neef zeven maanden eerder vermist was geraakt. Onderzoek met het DNA van deze man en de in Noorwegen aangespoelde man leverde geen match op. Nadat het NFI het DNA van de mogelijke ouders had verkregen en onderzocht, bleek dat hun zoon op Texel was aangespoeld. De identiteit van de in Noorwegen aangespoelde man is nog onbekend.

Gevlucht
De Noorse journalist reconstrueerde de vluchtroute van Mouaz al-Balkhi. Hij vluchtte samen met zijn familie vanuit Syrië naar Jordanië. Mouaz en zijn oom reisden verder: Turkije, Algerije, Libië en over de zee naar Europa. Daar belandden de twee uiteindelijk in Calais.

De oom verstopte zich in een vrachtwagen naar Engeland en haalde de overkant. De neef lukte dat niet. Na een periode van wachten kocht hij, samen met iemand anders, bij de Decathlon in Calais op 7 okotober twee wetsuits, twee duikbrillen en twee snorkels. Vlak voor de aankoop appte hij zijn oom in Engeland: 'Ik ga het proberen'. Twintig dagen later werd zijn lichaam gevonden op het strand van Texel. Ruim twee maanden later spoelde zijn vriend aan in Noorwegen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement