Auto's die opvallen, worden er al gauw uitgepikt.
Volledig scherm
Auto's die opvallen, worden er al gauw uitgepikt. © Daniella van Bergen

Op zoek naar 'toercrimineel'

DelftDe politie heeft gisteren samen met de Belastingdienst meer dan zestig verdachte auto's van de A13 gehaald en gecontroleerd. Zo proberen agenten rondtoerende criminelen, die veel inbraken plegen, beter in beeld te krijgen.

Een man rijdt met een busje vol werklui op de A13 richting Den Haag en ziet in zijn achteruitkijkspiegel de zwaailichten van een politiemotor opdoemen. De agent geeft een volgteken en leidt hem richting het terrein van Rijkswaterstaat, vlak naast de N470.

De politie controleert er verdachte auto's op inbrekerswerktuigen, openstaande boetes of straffen, mensenhandel en belastingschulden. Vooral de informatie die agenten deze donderdagavond verzamelen is belangrijk: alles dat helpt in de strijd tegen rondtoerende (vaak Oost-Europese) criminelen, die hun zakken vullen met inbraken en diefstallen, is welkom.

Gescand
Het busje is gespot met behulp van Automatic Number Plate Recognition (ANPR), een systeem waarmee kentekens worden gescand op openstaande boetes en (eerdere) straffen. De Griekse bestuurder blijkt nog 1300 euro aan bekeuringen open te hebben staan. De man kan het bedrag niet ophoesten en protesteert nog dat het voertuig niet van hem is. 'Sorry heren,' zegt een agent tegen de werklui, die één voor één uitstappen. 'Degene die in de bus rijdt is verantwoordelijk. Als hij niet betaalt nemen we de wagen in beslag.' Hun gezichten betrekken.

Net als de glimlach op het gezicht van een jongen in een witte Volkswagen Golf, die zojuist aan de kant is gezet. 'Waarom moet ik stoppen?' vraagt hij geërgerd. Een agent gaat aan de bestuurderskant staan en legt hem uit waarvoor de controle is bedoeld. 'Is de auto van jou?' vraagt hij en de jongen zegt dat de wagen van zijn baas is.

Politieman Mike kijkt toe en legt uit dat een motoragent de bestuurder niet met behulp van de scan uit het verkeer heeft gepikt, maar op basis van eigen beoordeling. Zijn auto valt in de categorie 'patserbak'. 'Zo'n wagen met een jonge bestuurder valt op,' licht Mike toe. 'Dus controleren we of hij die wel kan betalen.'

Dat vindt de bestuurder maar niks, zeker niet als hij wordt aangesproken door een medewerker van de vreemdelingenpolitie, die naar zijn nationaliteit vraagt. 'Wat is dat voor kutvraag?' briest hij. 'Ik kom uit Delft en ben gewoon Nederlander, net als jij.' De politieman zegt dat hij die vraag aan iedereen stelt. 'Het is onderdeel van de controle, het is ons niet te doen om huidskleur.' Op zachte autobanden na is alles in orde en de jongen mag gaan. Met piepende banden scheurt hij het parkeerterrein af.

Intussen pikken agenten handige informatie op. Zoals twee bekenden van de politie die afzonderlijk door de kentekenscan worden opgepikt en elkaar blijken te kennen. Op het terrein maken ze een praatje. 'We noteren wie er bij ze in de auto zit en waar ze zeggen heen te gaan,' zegt een agente. 'Details die later bruikbaar kunnen zijn.'

De politie heeft 56 auto's gecontroleerd, waarvan er vijf binnenstebuiten zijn gekeerd omdat bestuurders zich eerder schuldig hebben gemaakt aan delicten als inbraken. Meerdere mensen zijn opgepakt, waaronder een jongen met xtc-pillen. Verder heeft de politie acht voertuigen in beslag genomen, 2400 euro aan boetes geïnd, een illegaal opgepakt en een dronken automobilist aangehouden. 'Buiten alle nieuwe informatie is dat een mooie bijvangst,' aldus een politiewoordvoerder.