Openbaar vervoer zo goed als plat op 28 mei
Ook werknemers in het streekvervoer doen mee aan de staking voor een beter pensioen op dinsdag 28 mei. Dat betekent dat er in bijna heel Nederland geen bus of trein meer rijdt op die dag. Dat heeft vakbond FNV woensdag bekendgemaakt.
Vorige week werd al bekend dat werknemers bij de NS het werk neerleggen en in het stadsvervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het streekvervoer sluit zich daar nu bij aan. Alleen in Utrecht (Keolis en Qbuzz), op de Veluwe (Keolis), in de Achterhoek en Rivierenland (Arriva) en in Lelystad en omgeving (Connexxion) wordt niet gestaakt.
Vakbonden roepen alle werkenden in andere sectoren op om het werk neer te leggen op woensdag 29 mei. Dan is een zogeheten pensioenactiedag.
Op 18 maart voerden de bonden al pensioenacties. Personeel bij de NS en het stadsvervoer legden toen in de ochtendspits het werk voor 66 minuten neer. Andere acties werden die dag afgebroken na de aanslag in de tram in Utrecht. Onder meer medewerkers van de politie, defensie, douane, marechaussee en ambulances schrapten hun acties.
Akkoord
De bonden zeggen nu weer actie te gaan voeren omdat er nog altijd geen zicht is op een pensioenakkoord. Eind vorig jaar mislukte het overleg tussen vakbonden, kabinet en werkgevers over pensioenen. De bonden willen dat de AOW-leeftijd wordt bevroren. Mensen met zwaar werk moeten eerder met werken kunnen stoppen.
,,We vinden het vervelend voor reizigers, maar we doen dit ook voor hen”, aldus Brigitta Paas, bestuurder bij FNV Streekvervoer. ,,Voor een goed pensioen voor iedereen. Het is tijd dat het kabinet over de brug komt.”
De NS betreurt de 24-uursstaking op het spoor. ,,Dit is zeer ingrijpend voor onze reizigers. Zij worden hiermee de dupe van een conflict waar NS geen partij in is”, laat de vervoerder weten. De spoorwegen bekijken wat de gevolgen zijn van de staking en hoe ze reizigers zo goed mogelijk kunnen informeren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Openbaar vervoer in de regio 24 uur plat door grote staking op dinsdag 28 mei
-
PREMIUM95
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUM
Samen op Jaarbeursplein demonstreren voor pensioenleeftijd van 66 jaar
Aangevuurd door Dolf Jansen zijn vanochtend een paar honderd actievoerders naar het Jaarbeursplein gekomen om de pensioenleeftijd van 66 jaar weer op tafel te krijgen. Dat is de boodschap van de gezamenlijke actie van de vakbonden in het centrum van Utrecht aan het kabinet. -
Nederlandse waakhond bekijkt ‘enorm’ datalek bij Tesla, gegevens klanten en bedrijfsgeheimen op straat
De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens bekijkt of het een onderzoek moet starten naar een flink datalek bij autofabrikant Tesla. Via een oud-werknemer in Duitsland zouden gegevens op straat liggen van onder meer klanten en werknemers. Het gaat om 100 gigabyte aan data. -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
met video
Explosief ontploft in portiekflat Rotterdam-Delfshaven
Rotterdam -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Met video's
Tijden zijn veranderd: zwijgen, dat doen politici niet meer
Jaren zwegen politici liever over bedreigingen aan hun adres. Maar dat is nu anders: ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge erkennen openlijk dat ze zich weleens afvragen of hun baan het wel waard is.