Volledig scherm
Operatie Alfa bij woonwagenkamp Hoogheuvelstraat Oss op 13 november 2019. © Van Assendelft Fotografie

Operatie Alfa gaat door: drie handlangers van beruchte familie R. opgepakt

Drie mannen van 24, 53 en 75 jaar uit Oss en Berghem zijn dinsdag opgepakt in het kader van Operatie Alfa. Ze worden door de politie 'vertrouwde handlangers’ genoemd van de familie R. Er wordt nog gezocht naar één andere verdachte.

In het onderzoek naar een criminele familie uit Oss werden in november en december vorig jaar bij grote en kleine acties in totaal al twaalf verdachten opgepakt, waarvan zeven leden van de familie R.

De drie mannen worden, naast deelname aan een criminele organisatie, verdacht van uiteenlopende feiten.  Ze zouden volgens de politie bijvoorbeeld alle drie de beschikking hebben gehad over vuurwapens. De 24-jarige man uit Oss wordt verder verdacht van witwassen, terwijl zijn 53-jarige plaatsgenoot betrokken zou zijn bij de invoer van 315 kilo cocaïne.

Verdachte spoorloos

Naar zeker één verdachte wordt nog gezocht. Het gaat om de man die op 21 november niet werd aangetroffen in Lith en het Friese Sumar, waar hij die dag mogelijk zou verblijven. 

De leiding van de recherche sluit niet uit dat er nog meer arrestaties volgen in het grote onderzoek: ,,Dit onderzoek is jaren voorbereid en wij hebben behoorlijk zicht gekregen op deze criminele organisatie. Daarom is zeker niet uitgesloten dat er meer aanhoudingen volgen. Het onderzoek is in volle gang.”

In totaal zitten in het onderzoek nu vijftien verdachten vast, waarvan zeven leden van de familie R. Het vandaag aangehouden drietal wordt in verzekering gesteld en vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Meer lezen over Operatie Alfa en het grote politieonderzoek naar de familie R.?

• De eerste actie van Operatie Alfa, de naam van het grote politieonderzoek naar Martien R. en zijn familie, was op woensdag 13 november. Toen viel de politie met honderd man binnen op een woonwagenkamp in Oss. Daarbij werden Martien R., zijn zoon Anton en broer Toon opgepakt.

• Martien R. wordt gezien als de ongekroonde onderkoning van de Osse onderwereld. Hij en zijn familie zouden de hoofdrol kunnen spelen in een Netflix-serie. Wie zijn zij? Hun imperium lijkt na de vele invallen en arrestaties compleet in te storten, beschrijft onze verslaggever.

• Bij het dagenlange onderzoek op het kamp in Oss heeft de politie een flinke vangst gedaan. Er lagen kalasjnikovs, vuurwapens, een explosief en drugs. Een week later in Lith werden handgranaten gevonden. We zetten alle vondsten op een rij.

• Er zijn sinds de eerste inval in het woonwagenkamp in Oss waren er de eerste weken bijna dagelijks ontwikkelingen in operatie Alfa. Er werden kalasjnikovs, explosieven en drugs gevonden en kopstukken werden opgepakt. De laatste tijd was het weer wat rustiger. Hier zetten we de gebeurtenissen achter elkaar