Volledig scherm
De verdachten uit Assen worden ook gelinkt aan de moord op Jan en Greet Veenendaal uit Exloo, in juli vorig jaar. © Opsporing Verzocht

Opgepakt duo verdacht van moorden Dwingeloo én Exloo

De twee mannen (28 en 29 jaar) uit Hoogeveen die gisteren zijn aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van Berend Smit (55) uit Dwingeloo worden ook in verband gebracht met de moord op Jan en Greet Veenendaal (77) uit Exloo. Dat meldt de politie.

Volledig scherm
Berend Smit uit Dwingeloo zou zijn doodgeschoten door de twee verdachten. © Politiefoto
Volledig scherm
De woning van het vermoorde echtpaar aan de bosrand in Exloo © Opsporing Verzocht

Het bejaarde echtpaar uit Exloo werd vorig jaar juli dood aangetroffen in bed in hun woning. De politie ging aanvankelijk uit van zelfdoding, maar later bleken de man en vrouw (beiden 77) toch te zijn vermoord.

Berend Smit werd in november 2012 op klaarlichte dag doodgeschoten toen hij zijn hondjes uitliet in het natuurgebied het Dwingelderveld.

Spoor
De politie beschikte sinds enige tijd over een spoor dat leidde naar beide mannen, zo meldde een woordvoerder. Maandagavond kwam bij het rechercheteam dat deze zaken onderzoekt zo veel informatie binnen dat in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) werd besloten beide mannen snel aan te houden. Het duo werd door een arrestatieteam in hun woning ingerekend.

De mannen zitten vast en zij worden de komende dagen gehoord. De politie heeft een onderzoek ingesteld in de woning en meerdere spullen in beslag genomen. Van beide verdachten wordt DNA afgenomen, dat wordt vergeleken met eerder gevonden sporen in beide zaken.

Het televisieprgramma Opsporing Verzocht besteedt vanavond aandacht aan de zaak.

  1. Afgeluisterde MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    Afgeluis­ter­de MH17-gesprekken reiken tot in Kremlin

    De afgeluisterde telefoongesprekken die vanmiddag door het MH17-onderzoeksteam naar buiten zijn gebracht, lijken op directe betrokkenheid van het Kremlin te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) vanmiddag afspeelde, is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.