Volledig scherm
Alexander Pechtold (D66) tijdens een debat in de Tweede Kamer. © ANP

Opgestapt D66-lid beschuldigt Alexander Pechtold van machtsmisbruik

Voormalig fractievertegenwoordiger Anne Lok uit Meppel uit forse beschuldigingen richting Alexander Pechtold in haar ontslagbrief. In de brief legt ze uit waarom zij per direct ontslag neemt als fractievertegenwoordiger. De Meppelse beschuldigt Pechtold van machtsmisbruik en wangedrag.

'Zoals u ongetwijfeld weet vanuit de populaire weekbladen had ik een affectieve relatie met de leider van mijn partij, Alexander Pechtold. Eveneens zult u er langs die weg kennis van hebben gekregen dat die relatie op een voor mij zeer pijnlijke wijze is beëindigd', begint Lok haar ontslagbrief, die in handen is van de Stentor. Ook schrijft Lok dat het erop lijkt dat de Wageningse D66-leider haar als 'labiel en gestoord' weg wil zetten. 

Karaktermoord

'Inmiddels is het zover dat het erop lijkt dat meneer Pechtold, in reactie op die publicaties, er mee dreigt karaktermoord op mij te plegen via datzelfde soort medium, om mij als labiel en gestoord weg te zetten', schrijft ze. 'Er hangt mij ook boven het hoofd dat hij mij, als ik mij tegen deze publiciteit wil verweren door zijn misbruik, wangedrag en opportunisme aan te tonen, zal vervolgen voor het schenden van het briefgeheim of iets dergelijks.' 

Besmeurd

Lok is ervan overtuigd dat ze binnenkort 'zozeer besmeurd zal zijn', dat ze niet meer met geloofwaardigheid kan functioneren als raadslid. Om die reden heeft ze gisteravond haar ontslag ingediend. 'Ik wil voor zijn dat ik terug moet treden, en wens met opgeheven hoofd uit uw raad te vertekken', schrijft de Meppelse. 

Ook benadrukt Lok dat ze niet 'wezenloos' zal laten gebeuren wat er allemaal dreigt. 'Ik zal mij verweren tegen wil en dank want daar hebben mijn kinderen en mijn andere naasten, en ikzelf ook, recht op', schrijft ze. Ze sluit haar ontslagbrief af met 'pijn in het hart'. 

Niet herkennen

Pechtold zegt zich niet te herkennen in de geschetste beelden die Lok opwerpt. Verder betreurt hij dat zij heeft besloten om op te stappen.

De woordvoerder van D66-partijvoorzitter Letty Demmers onthoudt zich van commentaar op de kwestie en verwijst naar de Tweede Kamerfractie.

Volledig scherm
Anne Lok stopt per direct als raadslid. © Wilbert Bijzitter
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement