Volledig scherm
Rob van Muilekom en Wanda Dijkstra © AD

Opgestapte PvdA'ers niet echt weg

Amper twee weken nadat zij opstapten als wethouder en kandidaat-lijsttrekker hebben Rob van Muilekom en Wanda Dijkstra laten weten nog steeds beschikbaar te zijn voor de Amersfoortse PvdA. Zij keren mogelijk terug als raadslid.

Volledig scherm
Ramon Smits Alvarez © Videostill

Van Muilekom en Dijkstra stapten op 3 december op omdat zij onvoldoende toezicht hadden gehouden op spaargeld van de fractie, waardoor 64.000 euro ontvreemd kon worden door collega-bestuurder en PvdA-raadslid Ramón Smits Alvarez. Deze pleegde in oktober zelfmoord.

Afgelopen weekend liet het PvdA-duo zich op de lijst van 'nietgeplaatste kandidaten' zetten. Daardoor kunnen ze tijdens de ledenvergadering van morgenavond alsnog hoog op de kandidatenlijst komen en raadslid worden.Van Muilekom erkende eerder 'een fout te hebben gemaakt' door de frauderende Smits Alvarez op zijn woord te geloven. Nu staat hij alsnog op de kandidatenlijst. 'Als steun aan de partij.' Op de vraag of hij terugkeert als raadslid zegt hij: 'Die mogelijkheid bestaat.

'Wanda Dijkstra vindt dat ze niet zo ernstig gefaald heeft, dat ze niet terug zou kunnen keren als volksvertegenwoordiger. Zij vindt dat dat zij zich door Smits Alvarez 'met een kluitje in het riet heeft laten sturen'. 'Maar ik heb nooit gezegd dat ik mij helemaal terug zou trekken.' Dijkstra probeert nu een plaats op de kandidatenlijst te krijgen. 'Ik heb een aantal PvdA-leden laten weten beschikbaar te zijn en hen gevraagd naar de vergadering te komen.' Volgens haar is het woord nu aan de leden en de kiezers. 'Dit is gewoon democratie.' Het landelijk partijbureau van de PvdA wil niet ingaan op de Amersfoortse situatie.

  1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
    PREMIUM

    Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

    Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”