Volledig scherm
Het bouwproject op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo. ©ANP

Ophef over betaling Oranjes in belastingparadijs

Willem Alexander en Maxima betaalden hun villa in Mozambique voor een deel via het Kanaaleiland Jersey, een bekend belastingparadijs. De toen demissionaire premier Balkenende heeft dit met een slimme truc in de doofpot gestopt. De SP eist opheldering.

Balkenende en minister Hirsch Ballin lichtten de Tweede Kamer vorig jaar in over de betaling via de 'commissie-stiekem' . De leden van deze commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten ­- de fractievoorzitters van alle politieke partijen - hebben namelijk zwijgplicht. Zo hielden de premier en de minister de informatie over de betaling buiten het politieke en publieke debat over de villa in Machangulo, meldt de Volkskrant vandaag.

'Daar is die commissie niet voor bedoeld', zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. 'Die is voor staatsgeheimen en ik kan me niet voorstellen dat dit staatsgeheim is. Het lijkt er op dat de commissie-stiekem is gebruikt om informatie onder de tafel te houden.' Van Raak gaat Premier Rutte schriftelijke vragen stellen over de zaak.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bevestigt dat prins Willem-Alexander en prinses Máxima hun vakantievilla in Mozambique hebben gekocht door rekeningen te betalen in 'verschillende landen', waaronder het belastingparadijs Jersey. De RVD stelt dat het prinselijk paar niets onoorbaars heeft gedaan.