Het stiltecentrum in het Delftse ziekenhuis. In het midden (hout) is de islamitische gebedsruimte.
Volledig scherm
Het stiltecentrum in het Delftse ziekenhuis. In het midden (hout) is de islamitische gebedsruimte. © foto PR

Ophef over gebedsruimte moslims in ziekenhuis Delft

Patiënten zijn boos dat het gloednieuwe Delftse Reinier de Graafziekenhuis alleen een gebedsruimte heeft voor moslims. Christenen, joden en hindoestanen moeten het doen met een gezamenlijk stiltecentrum. Het ziekenhuis is gezwicht voor de druk en past het stiltecentrum aan.

Quote

In het ziekenhuis vind je nergens een kruis. Objectief genomen een ernstig geval van discrimina­tie

Job Duijndam

Moslims die zich in het gloednieuwe Reinier de Graafziekenhuis in Delft even willen afzonderen, kunnen terecht in een speciale islamitische gebedsruimte. Er staat een bankje voor een voetenbad en twee kranen, waar gelovigen zich ritueel kunnen wassen. 

Wie echter een andere godsdienst aanhangt, heeft geen eigen gebedsruimte. Wel is er een stiltecentrum, maar deze is gericht op alle religies. De inrichting is dan ook neutraal gehouden.

Discriminatie
Dat stuit patiënten tegen de borst. ,,In het ziekenhuis vind je nergens een kruis,'' zo zegt Delftenaar Job Duijndam. ,, Objectief genomen een ernstig geval van discriminatie.''

Duijndam staat niet alleen. Het ziekenhuis kreeg zoveel klachten van patiënten dat besloten is het stiltecentrum aan te passen. ,, We onderzoeken of ook in de inrichting passende religieuze of troostende symbolen aan de inrichting kunnen worden toegevoegd,'' meldt een woordvoerster van het ziekenhuis.

Een aparte gebedsruimte voor andere religies zit er echter niet in. ,,Onder moslims is een grote behoefte is aan een specifieke ruimte voor gebed. Deze behoefte zien wij bij patiënten met een andere religieuze achtergrond in mindere mate.''

In de houten constructie bevindt zich de gebedsruimte voor moslims.
Volledig scherm
In de houten constructie bevindt zich de gebedsruimte voor moslims. © foto PR