Volledig scherm
©ANP

Ophef over gratis condooms voor kinderen

De gemeente Hof van Twente stelt een onderzoek in naar het verstrekken van gratis condooms aan kinderen door de jongerenorganisatie Scala.

De jongerenorganisatie wil veilig vrijen bevorderen en geeft daarom het voorbehoedsmiddel gratis weg. Tieners vanaf 12 jaar kunnen de condooms afhalen in verschillende jeugdcentra in de gemeente.

Collegepartij VVD vindt de leeftijdsgrens veel te laag. Fractievoorzitter Gerda Bruins zegt tegen De Pers: 'Dat zijn nog basisschoolleerlingen, kinderen, nog niet eens echt tieners. Dat vind ik niet passen. Ik denk dat de meeste ouders in het Hof van Twente er ook niet gelukkig mee zijn. Want reken maar dat die kinderen dat condoom gaan halen.' De politica ziet liever dat de campagne zich richt op jongeren vanaf 15 jaar.

Tim Blanken van Scala denkt zelf dat ze met 12 jaar al te laat zijn. 'In mijn tijd begon je in groep 8 al met tongzoenen op het schoolplein. Nu zijn kinderen waarschijnlijk al veel verder. Bovendien zien kinderen op internet al heel veel. Je moet inspelen op de behoeften van de doelgroep.' De condooms worden bewust in deze periode uitgedeeld omdat er nu volgens de jongerenorganisatie 'veel feesten zijn en er ook tijdens de diverse vakanties de nodige liefdes ontstaan'.

Jongerenorganisatie Scala wordt gesubsidieerd door de gemeente. 'Dan willen wij ook een vinger in de pap zodat dat geld goed besteed wordt', aldus Bruins.

Gratis condooms voor 12-jarigen. Goed idee? Geef hieronder uw reactie!