Volledig scherm
Fred Teeven. © Archiefbeeld van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie). ANP

Ophef over 'ontluisterende' uitspraken Fred Teeven

De Nederlandse Orde van Advocaten is zeer slecht te spreken over uitspraken van voormalig staatssecretaris Fred Teeven. De 'crimefighter' van weleer stelt in een interview met de Groene Amsterdammer bezuinigingen op de advocatuur doorgevoerd te hebben om de verdediging te verzwakken. Teeven laat in een korte reactie weten dat hij geen interview heeft gegeven.

Teeven handelde in zijn rol als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in de periode tussen 2010 en 2015. Bart van Tongeren van de Nederlandse Orde van Advocaten spreekt nu van 'ontluisterende uitspraken'. Hij hekelt de motieven en meent dat de bezuinigingen moeten worden stopgezet.

Teeven gaf in De Groene Amsterdammer aan dat het hem niet lukte om strengere straffen in te voeren. 'Toen heb ik me toegelegd op de bezuiniging op de advocatuur. Het is een andere manier om hetzelfde effect te bereiken. Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdediging', aldus Teeven in het weekblad.

Quote

Als je aan een advocaat niet al te veel tijd geeft om aan een verdachte te besteden, dan wordt het ook niet zo veel, die verdedi­ging'

Fred Teeven