Volledig scherm
© anp

Opkomst Statenverkiezingen 47,5 procent

UpdateIn totaal 47,5 procent van de stemgerechtigden is gisteren naar de stembus gegaan om zijn of haar stem uit te brengen voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat blijkt uit cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP, nadat alle stemmen zijn geteld.

Vier jaar geleden kwam de opkomst uit op 56 procent.

De opkomst was het hoogst in Friesland (53,1 procent), Groningen (53,0 procent) en Utrecht (52,5 procent). In Noord-Brabant ging 43,6 procent naar de stembus, de laagste opkomst van het land. In Limburg bracht 44,9 procent van de kiezers een stem uit.

Bekijk hieronder de opkomstpercentages van de afgelopen edities van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Bekijk de graphic hier in een groter formaat.


Bekijk hieronder per gemeente de opkomst tijdens de Provinciale Statenverkiezingen 2015. Naarmate meer uitslagen bekend worden zal de interactieve kaart zich verder vullen. Bekijk de graphic hier in een groter formaat.

  1. IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    Het aantal jihadistische aanslagen mag dan afnemen; de dreiging blijft onverminderd groot, ook nu het Kalifaat is ingestort. Zo wil IS opnieuw een ‘external relations office’ openen in Europa, een buitenpost die terroristen moet helpen bij het plannen en plegen van aanslagen. Daarbij zijn er in Nederland tientallen ‘jihadgezinnen’ waarbij zeker een ouder het extremistische gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen vormen een potentieel gevaar.