Volledig scherm
Het VUmc en AMC denken dat dankzij virtual reality de opleidingstijd voor chirurgen ingekort kan worden. © Thinkstock

'Opleiding chirurgie wordt stuk korter dankzij virtual reality'

Chirurgen en medisch specialisten kunnen volgend jaar in Amsterdam met behulp van virtual reality en kunstmatige intelligentie operaties oefenen. Jan Hol, directeur communicatie van het VUmc, verwacht hierdoor op termijn de zesjarige specialisatie voor chirurgen, die na de studie geneeskunde komt, flink te verkorten.

Het Amsterdam Skills Centre for Health Sciences (ASC) is een samenwerking van het AMC en VUmc. Naar verwachting gaat het nieuwe internationale centrum over een jaar open. Vanaf dan kunnen daar jaarlijks zo'n 3.000 artsen eenvoudige operaties oefenen zoals keizersnedes en knie-operaties. In de toekomst hoopt het centrum ook moeilijkere operaties zoals hartoperaties te kunnen aanbieden.

Hol vergelijkt het met vliegsimulaties bij pilotenopleidingen. Die besparen veel tijd en brandstof. Voor operatiesimulaties is geen menselijk weefsel nodig. Ook is het tijdbesparend, want voor chirurgen in opleiding zijn nu niet elke dag operaties die zij kunnen oefenen.

Het ASC wil daarnaast ook een opleiding tot basischirurg ontwikkelen voor ontwikkelingslanden. De 'verkorte tropenopleiding', zoals hoofd chirurgie van VUmc Jaap Bonjer het noemt, leert beginnende artsen uit bijvoorbeeld landen in Afrika eenvoudige operaties in één jaar.

  1. Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?
    PREMIUM

    Kan ‘cokedorp’ Urk het zelf nog oplossen?

    Smokkel en Urk. Ze horen een beetje bij elkaar, zeggen ze zelf op het voormalige Zuiderzee-eiland. Maar de golf drugszaken die Urk nu overspoelt, baart het dorp grote zorgen. ,,Het is om moedeloos van te worden, iedereen kent wel iemand die erbij betrokken is’’, sombert dominee Van Zanden. Op Urk lossen ze de problemen het liefst zelf op, maar lukt dat nog met deze zware criminaliteit? ,,Een utopie’’, denkt criminoloog Kolthoff.