Oplossen van doden in vloeistof wordt misschien mogelijk
Het oplossen van doden in vloeistof, als alternatief voor begraven en cremeren, wordt misschien mogelijk. De Gezondheidsraad zegt in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken dat de nieuwe techniek, alkalische hydrolyse, voldoet aan voorwaarden om haar toe te staan. Humaan composteren, een andere techniek, staat nog te veel in de kinderschoenen.
Vorig jaar liet verantwoordelijk minister Kasja Ollongren al weten open te staan voor zulke alternatieve vormen. Er moest alleen wel meer onderzoek komen en dat heeft de Gezondheidsraad nu uitgevoerd. Volgens de raad zijn drie waarden doorslaggevend: veiligheid, waardigheid en duurzaamheid.
‘Bij veiligheid gaat het erom dat installaties deugdelijk zijn en dat er geen gevaarlijke stoffen vrijkomen’, aldus de raad. ‘Waardigheid behelst onder meer dat respectvol wordt omgegaan met het lichaam van de overledene, dat het wordt afgebroken op een manier die niet waarneembaar is voor het publiek en dat de overblijfselen niet worden vermengd of oneigenlijk gebruikt. Duurzaamheid houdt in dat een nieuwe techniek minder ruimte en eindige grondstoffen kost dan begraven of cremeren en minder schadelijke uitstoot veroorzaakt.’
De raad oordeelt dat het oplossen in vloeistof goed aan deze waarden voldoet. Qua duurzaamheid is het zelfs beter dan cremeren en begraven, aldus de raad.
Poeder
Over alkalische hydrolyse, ook wel resomeren genoemd, wordt al lang gesproken. Als de minister die techniek wil toestaan, moeten zaken als training en onderhoud nog wel nader worden bestudeerd. Alkalische hydrolyse is een techniek waarbij het lichaam wordt opgelost in een verwarmde vloeistof waaraan loog (het zeer corrosieve kaliumhydroxide) is toegevoegd.
Na het oplossen blijven botten en bijvoorbeeld protheses over. De botten worden gedroogd en vermalen tot een wit poeder, dat grotendeels bestaat uit calcium. Dit poeder kan, net als crematie-as, aan nabestaanden worden meegegeven, schrijft de Gezondheidsraad.
Sciencefiction
Over composteren, een ander alternatief, is op dit moment nog te weinig bekend om er een oordeel over te vellen, zegt de raad. Ontwikkelingen in de VS en in België wijzen volgens de Gezondheidsraad wel uit dat het composteren van een overleden persoon geen sciencefiction meer is. Bij ‘humaan composteren’ wordt het lichaam van de overledene in koolstofrijk materiaal gelegd en door bacteriën afgebroken en omgezet in een stabiele en vruchtbare compost.
Binnenlandse Zaken vroeg de Gezondheidsraad vorig jaar een ‘beoordelingskader’ te maken aan de hand waarvan afgewogen kan worden of nieuwe technieken in principe kunnen worden toegelaten. Een commissie van deskundigen op de gebieden van antropologie, milieutechnologie, ethiek, recht en biologische veiligheid boog zich over de taak.
De uitgedachte beoordelingsmethode is toepasbaar op allerlei nieuwe mogelijkheden voor lijkbezorging, ook die nog moeten worden ontwikkeld. Tot nog toe zijn de mogelijkheden voor lijkbezorging behalve begraven en cremeren verder nog doneren aan de wetenschap en, heel soms, een zeemansgraf.
Bekijk onze meest bekeken video’s:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvan wieg tot graf
Net toen Jan (1991–2022) zijn geluk had gevonden, sloeg het noodlot genadeloos toe
In de rubriek Van Wieg tot Graf vertellen wij het verhaal achter een overlijdensbericht. Vandaag het levensverhaal van AD-journalist Jan van Dam (1991-2022), die vorige maand hoorde dat hij uitgezaaide maagkanker had. Slechts drie weken later overleed hij. ‘Ik wil gaan als een man, niet als een zielenpoot.’ -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
Opnieuw waait er Saharazand richting Europa, het valt komend weekend mogelijk neer op Nederland
West-Europa krijgt komend weekend mogelijk weer een lading stof uit de Sahara over zich heen. -
PREMIUMColumn2
Goedkoper maandverband, dat moeten we toch kunnen regelen?
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUM
Vier tips om je dood wat duurzamer te maken
Als mens ben je levend een stuk vervuilender dan dood. Toch is ook sterven niet goed voor het milieu. Gelukkig kan het steeds groener.
-
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUMheiligverklaring
Ossenaren trots op ‘hun’ Titus Brandsma: ‘Hij zit in de haarvaten van onze samenleving’
Titus Brandsma was al de zoon van Friesland en de grootste Nijmegenaar aller tijden. Maar vanaf vandaag staat hij ook te boek als ‘de heilige van Oss’. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.