Volledig scherm
© ANP

Opmerkelijk onderzoek: duiven kunnen hun tenen verliezen door mensenhaar

Franse wetenschappers zijn tijdens een onderzoek naar duiven in een stedelijke omgeving tot een bijzondere conclusie gekomen: deze vogels kunnen hun tenen verliezen door mensenhaar. Duiven raken er soms met hun tenen in verstrikt, waardoor ze hun ledematen kwijt kunnen raken. 

Onderzoekers van het Franse Nationaal Natuurhistorisch Museum en de Universiteit van Lyon deden onderzoek naar de oorzaak van ontbrekende ledematen bij duiven. Hierbij ontdekten ze dat menselijke vervuiling bij vrijwel alle duiven die hun tenen waren verloren een belangrijke rol had gespeeld. De pechvogels die aan veel lucht-en geluidsvervuiling blootgesteld worden blijken vaker tenen kwijt te raken dan de duiven die in een schonere en rustigere omgeving leven. 

De meest opmerkelijke ontdekking was echter dat de hoeveelheid duiven met missende tenen toeneemt zodra er meer kapperszaken zijn in het gebied waar ze leven. Het blijkt dat de dieren soms verstrikt raken in het mensenhaar, waarna ze hun ledematen kunnen verliezen. Het haar knelt de tenen af en als dat maar lang genoeg doorgaat, sterft het stukje teen uiteindelijk af. 

Lastposten

Voor veel mensen zijn duiven in steden slechts lastposten, maar de onderzoekers stellen dat de onderzochte duiven wel degelijks iets belangrijks voor het voetlicht brengen. ,,Het meten van de effecten van stedelijke vervuiling op biodiversiteit is belangrijk om eventueel aanpassingen te identificeren die nodig zijn voor het behoud van dieren in het wild.’’