Volledig scherm
De zoveelste verdenking van een VVD-politicus is zeer pijnlijk voor partijleider Mark Rutte. © anp

Opnieuw affaire in de VVD, steun voor Verheijen kalft af

UpdateDe campagne van de VVD voor de Statenverkiezingen gaat zaterdag van start in een walm van schandalen. Niet alleen zijn er steeds meer bedenkingen over Kamerlid Mark Verheijen, ook zijn er aanwijzingen dat een VVD-fractievoorzitter uit Maarssen deel uitmaakt van een groot crimineel onderzoek.

Bronnen melden dat het onderzoek rond Kathalijne de Kruif mogelijk betrekking heeft op fraude en hennepteelt. Eerder deze week werd bekend dat de VVD-politica verdacht wordt van het lekken van geheime informatie uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van de nieuwe burgemeester van Stichtse Vecht. Er zou zijn gelekt naar een hooggeplaatste VVD'er.  

Het Openbaar Ministerie in Arnhem bevestigt dat de verdenking van het lekken naar boven kwam in het andere onderzoek, dat wordt gedaan door het OM in Utrecht. Daar wil niemand op de zaak reageren.  
Verdacht
De 43-jarige Maarssense werd vorige week aangehouden en verhoord. Ze is vrijwel direct weer op vrije voeten gesteld, maar geldt nog wel als verdachte. Op de vraag of ze ook verdachte is in het grotere onderzoek, weigert het OM in te gaan. De Kruif noch haar advocaat was bereikbaar voor commentaar.  

De zoveelste verdenking van een VVD-politicus is zeer pijnlijk voor partijleider Mark Rutte. Hij trapt zaterdag de VVD-campagne af in Breda en heeft nog ruim 3 weken om kiezers te winnen. De Provinciale Statenverkiezingen zijn volgens de premier 'landelijke verkiezingen', omdat ze de samenstelling van de Eerste Kamer bepalen. Zonder een meerderheid in de Senaat wordt regeren nagenoeg onmogelijk.

Minder steun Verheijen
Ondertussen kalft de steun binnen de VVD voor Kamerlid Mark Verheijen af. Na de onthulling dat de Limburger een gratis verkiezingsfeestje organiseerde op de met belastinggeld gefinancierde Floriade, is voor prominente VVD-Kamerleden de maat vol.

In de VVD-fractie wordt gemord dat de 'opeenstapeling van nieuwsfeiten nu echt te gek wordt'. Twee weken geleden gingen er in de Tweede Kamerfractie al stemmen op voor een vertrek van Verheijen. Die was toen in opspraak geraakt met omstreden declaraties.

Tijdens een fractieoverleg zouden de Kamerleden Ton Elias en Helma Neppérus aan de Limburger hebben gevraagd of hij niet beter de eer aan zichzelf kon houden. ,,Ik was allang opgestapt'', zegt een VVD-Kamerlid nu. ,,Op een bepaald moment word je een sta-in-de-weg voor de partij. Dat moet je niet willen.''

  1. LIVE | D66 en PVV botsen over vorming Europees leger: ‘Miljarden in bodemloze put’

    LIVE | D66 en PVV botsen over vorming Europees leger: ‘Miljarden in bodemloze put’

    Hoewel VVD’er Mark Rutte en FvD-leider Thierry Baudet doen voorkomen alsof de Europese Verkiezingen vooral om hun partijen gaan, is de strijd met de overige kandidaten allerminst gestreden. Zo staat de PvdA in een van de slotpeilingen boven Forum en lijkt ook GroenLinks winst te gaan boeken. De twaalf lijsttrekkers voor het Europees Parlement gaan vanavond voor de laatste keer met elkaar in debat, voorafgaand aan het debat tussen Rutte en Baudet. Mis niks met ons liveblog.