Boze Groningers tijdens een eerdere fakkeloptocht.
Volledig scherm
Boze Groningers tijdens een eerdere fakkeloptocht. © anp

Opnieuw fakkeltocht tegen gaswinning in Groningen

Ontevreden Groningers hebben vrijdagavond opnieuw een fakkeltocht tegen de gaswinning in hun provincie gehouden. Honderden mensen liepen mee in het protest. De demonstranten willen dat de gaskraan verder of zelfs helemaal dichtgaat, schrijft RTV Noord.

In de optocht liepen ook enkele Kamerleden mee, onder wie Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Eric Smaling (SP). Ook meerdere Groningse bestuurders waren erbij. De Kamerleden zullen in gesprek gaan met gedupeerde inwoners.

Milieudefensie en de Groninger Bodem Beweging (GBB) gebruiken de komst van de politici om opnieuw aandacht te vragen voor de schade als gevolg van de aardbevingen door de gaswinning. De organisaties zijn ontevreden over de eerder aangekondigde vermindering van de gaswinning tot 37 miljard m3 per jaar. Zij vinden dit veel te weinig.

Volgens de organisatie is 'de veiligheid van Groningen met dit winningsplan nog steeds ondergeschikt aan de inkomsten van de NAM en de staatskas met onacceptabele risico's voor de Groningers als gevolg'. De Tweede Kamer debatteert dinsdag 26 januari over het gasbesluit.

'Veiligheid moet voorop staan'
Tijdens de optocht waren er enkele sprekers, onder wie Annemarie Heite uit Bedum, zelf gedupeerde en uitgegroeid tot boegbeeld van het verzet in het aardbevingsgebied. ,,Onze waakhond Staatstoezicht op de Mijnen heeft al in 2013 de noodklok geluid in Den Haag en aangegeven dat 12 miljard kuub de bovengrens moet zijn", zei Heite. ,,Onze overheid is primair verantwoordelijk voor onze veiligheid. Dat moet vooropstaan, niet de leveringsgaranties bij de gascontracten. Herstel ons vertrouwen en draai de gaskraan veel verder dicht."

Het is niet de eerste keer dat burgers met fakkels door de binnenstad van Groningen lopen. Tijdens een eerdere edities bleken honderden mensen mee te lopen om hun ongenoegen te uiten.