Volledig scherm
Rechtbanktekening van de Puttense moordzaak, met verdachte Ron P. en raadsman Ruud van Boom. © ANP

'Opnieuw gerechtelijke dwaling in Puttense moordzaak'

De veroordeling van verdachte Ron P. in de Puttense moordzaak uit 1994 is wederom een gerechtelijke dwaling. Dat stelt gepensioneerd hoogleraar filosofie Ton Derksen in het boek Dubbel gedwaald dat deze dinsdag verschijnt, meldt NRC.

Bij de eerdere veroordeling van twee andere verdachten, Herman Dubois en Wilco Viets, voor verkrachting van en moord op Christel Ambrosius was ook sprake van een dwaling. Hun zaak is herzien nadat ze hun volledige straf al hadden uitgezeten.

Verkeerde interpretatie

Volgens Derksen heeft het gerechtshof bij de veroordeling van Ron P. cruciaal DNA-bewijs verkeerd geïnterpreteerd. Ook concludeerde het hof volgens Derksen ten onrechte dat er niet goed is gezocht naar zaadvocht op de plaats waar het slachtoffer is gevonden. Ron P. heeft altijd ontkend dat hij de dader is.

Volgens Derksen heeft het hof de verklaringen van Ron P. ten onrechte weggezet als ongeloofwaardig. Derksen vermoedt dat dit mede komt doordat Ron P. vlak na zijn aanhouding voor de moord in Putten ook werd verdacht van de moord op Anneke van der Stap in de zomer van 2005 in Rijswijk.

Derksen heeft naam gemaakt met zijn onderzoek naar de veroordeling van verpleegkundige Lucia de Berk.

Volledig scherm
De ten onrechte veroordeelde Herman Dubois (links) en Wilco Viets reageren opgelucht na de veroordeling van Ron P. tot vijftien jaar cel voor de moord op Christel Ambrosius.
  1. Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open

    Nieuwe zwaarbe­waak­te gevangenis­vleu­gel voor topcrimine­len 1 maart open

    Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen bij wie het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verdergaan met hun criminele praktijken. De nieuwe afdeling moet 1 maart open gaan. ,,Hoe meer van dit soort type gevaarlijke en roekeloze gedetineerden we binnen trekken, hoe meer plekken we hiervoor nodig hebben,” zegt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming.