Opnieuw meer dan 20.000 besmettingen, drukte in ziekenhuizen neemt verder toe
Het aantal coronabesmettingen blijft onverminderd hoog. Vandaag kwamen er 20.717 positieve tests bij. Dat zijn er wel minder dan gisteren, en ook iets minder dan het gemiddelde over de afgelopen week. In de ziekenhuizen gaat het nog steeds de verkeerde kant op. Volgens de Nijmeegse burgemeester Bruls dreigt een maandenlange lockdown als er niet snel iets verandert.
In totaal (verpleegafdeling plus ic) liggen volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding nu 2316 coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat is een verdubbeling ten opzichte van twee weken geleden.
Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten toe met 65, tot 1850. Op het hoogtepunt van de vorige golven lagen er in de ‘normale’ ziekenhuisbedden zo'n 2000 patiënten. Dat niveau dreigt snel in zicht te komen. Op de intensive cares klom het aantal mensen met corona zondag met 34, tot 466. Dat niveau is nog steeds een stuk lager dan tijdens eerdere golven, toen er soms meer dan 800 coronapatiënten op de ic’s lagen.
Tekst loopt door onder de infographic
Het aantal van 20.717 nieuwe besmettingen ligt 342 onder het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen. Dat ligt op 21.059. Dat gemiddelde neemt overigens nog steeds wel toe. Op weekenddagen ligt het aantal besmettingen doorgaans lager dan op werkdagen.
Tekst loopt door onder de infographic
Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen, voorspelde in het tv-programma Buitenhof een aantal uiterst sobere maanden. ,,Deze week wordt heel spannend, maar als er geen fundamentele verandering komt, geen daling in het aantal besmettingen, dan koersen we af op een lockdown die echt de hele winter gaat duren. Als we het afstand houden en de naleving niet voor elkaar krijgen, rest er niks anders dan gedwongen maatregelen. Daar ben ik heel teleurgesteld over.”
Het kabinet neemt de situatie ‘zeer serieus’, schreef minister Hugo de Jonge vrijdag aan de Tweede Kamer. De regering heeft het OMT verzocht te adviseren over de epidemiologische situatie. Dit advies wordt maandag verwacht. Daarna zal het kabinet over de situatie gaan overleggen.
OMT-lid Marion Koopmans zei in Buitenhof nog geen effect te zien van de milde lockdown die vorig weekend inging. In haar ogen komt dat niet omdat de maatregelen niet streng genoeg zijn, maar omdat ze niet goed worden nageleefd. Ze stelde ook dat discussies over 1G, 2G of 3G nu niet de hoogste prioriteit hebben. Alleen snel ingrijpen kan er volgens haar voor zorgen dat de ziekenhuizen het hoofd boven water houden.
Te laat
Attje Kuiken, Kamerlid voor de PvdA, denkt dat een lockdown ook niet te voorkomen is. Ze stelde in het programma dat het kabinet te laat heeft ingegrepen, en gaf af op het zelflerend vermogen van de overheid. Ook de boostercampagne komt volgens haar weer te laat, in vergelijking met andere landen.
Koopmans zei desgevraagd dat de snelheid van die campagne wel een punt is. Deze week is Nederland begonnen met het geven van een derde prik aan 80-plussers. Met de boosterprik krijgt hun immuniteit een impuls. Vooral waar het de kans op besmetting betreft is sprake van een forse achteruitgang van de bescherming sinds de tweede prik.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met Video
Grootste ergernis over kattenvoer Whiskas: opeens 44 procent duurder
Minder in de verpakking stoppen, maar niet de prijs verlagen. Krimpflatie heet dat. Kijkers van tv-programma Radar mochten stemmen welke fabrikant het het meest bont heeft gemaakt. De winnaar van de verkiezing ‘Wie heeft de kleinste?’ werd Whiskas 7+. De prijs van dit kattenvoer steeg stiekem met maar liefst 44 procent. -
TERUGLEZEN | Anti-Covid-pil MSD minder effectief dan gedacht, OMT: overweeg langere kerstvakantie
De ongeveer 600 passagiers die vrijdag in twee toestellen van de KLM in Nederland zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, moeten in isolatie in een hotel als ze positief worden getest op corona. Dat laat de GGD Kennemerland weten. De uitslagen waren rond 20.30 uur nog niet binnen. Hoe lang ze in het hotel moeten blijven en of het hotel bewaakt wordt, kon een woordvoerder nog niet zeggen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Rob ligt in coma in buitenlands ziekenhuis, familie krijgt 'm niet naar Nederland: ‘We zijn kapot’
Rob (63) kreeg een hartinfarct op vakantie in Oostenrijk en ligt sindsdien in coma. Zijn situatie is zo zorgelijk dat zijn familie de Rotterdammer zo snel mogelijk naar Nederland wil halen, zodat ze hem nog kan zien. Alleen blijkt dat vooralsnog onmogelijk. ‘We zijn kapot en verdrietig, maar we houden moed.’Brielle, Rotterdam -
Zo duur wordt autorijden straks als nieuwe milieuplannen doorgaan
De overheid wil de overschakeling naar elektrisch rijden versneld doorvoeren door drie verschillende tarieven in te voeren bij de kilometerheffing. De eigenaar van een Kia Picanto op benzine is straks tot acht keer duurder uit, zo blijkt uit een nieuw rapport.
-
met video135
Caroline van der Plas na gesprek met Rutte: ‘Situatie is onhoudbaar, ik verwacht verkiezingen’
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar ze verwacht dat D66 ‘de poot stijf houdt’. -
-
-
belastingaangifte
De aftrekposten slim verdelen: zo zet je je fiscaal partnerschap goed in
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: hoe werkt fiscaal partnerschap? -
PREMIUMColumn
Behandel antivaxer als een lastige kleuter of puber
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster vindt dat antivaxers op dezelfde manier benaderd moeten worden als kleine kinderen.