Opnieuw recordaantal besmettingen op Curaçao, maar reizen blijft mogelijk
Met 67 nieuwe gevallen registreerde Curaçao gisteren opnieuw een recordaantal coronabesmettingen. Toch blijven vakantiereizen naar het Caribisch stukje Nederland mogelijk, zegt premier Mark Rutte. ,,Curaçao is geel en het blijft geel.”
Precies een week eerder werd met 51 besmettingen het vorige record bereikt. Momenteel zijn 527 mensen op het eiland besmet. Er liggen acht mensen in het ziekenhuis, van wie één op de intensive care. Sinds maart van dit jaar zijn twee mensen overleden die besmet waren met corona.
Volgens minister-president Mark Rutte is er nu nog geen aanleiding om het reisadvies aan te scherpen, al is de situatie op Curaçao ‘op zich zorgelijk’. ,,Met een incidentie van nu 197 per 100.000 en een positieve testuitkomst van zo’n 13 procent — vergelijkbaar met Nederland — maar Curaçao heeft stevige en juiste maatregelen genomen en het kan nu dus op geel blijven. Het RIVM zal dat zeer regelmatig opnieuw bekijken. Er wordt gekeken naar waar we ook in Nederland naar kijken: hoe verloopt het bron- en contactonderzoek, hoe is de druk op de lokale zorg en hoe staat het met het aantal besmettingen? Op grond daarvan heeft het RIVM gezegd dat het zo kan”, zei hij gisteren tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer op vragen of het eiland niet ‘code oranje’ moest worden.
Curaçao heeft stevige en juiste maatregelen genomen en het kan nu dus op geel blijven
Curaçao is namelijk in trek als vakantiebestemming. Twee weken geleden, nadat Rutte tijdens een persconferentie had gesproken over wat nog wel en niet mag qua vakanties, ontstond er een run op last minutes naar Curaçao. Want hoewel vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden door de overheid - ‘blijf in Nederland’ - vallen de Caribische eilanden daar buiten. Zo is Curaçao officieel onderdeel van het koninkrijk Nederland en een reis daarheen wordt dus niet gezien als een trip naar het buitenland. ,,Nederland is ook het Koninkrijk. Nederland is ook Curaçao, Aruba, Sint-Maarten, Sint Eustatius, Saba en Bonaire. Zo hebben we het afgesproken”, zegt Rutte.
Curaçao was op dat moment het enige eiland waar het qua coronabesmettingen meeviel en waarvoor toen ‘code geel’ gold. Inmiddels is ook Bonaire ‘veilig’ verklaard. De conclusie van Rutte is dat Curaçao ‘geel is en geel blijft’. ,,Aruba is oranje, maar gaat waarschijnlijk snel naar geel. Sint-Maarten is oranje en blijft oranje. Bonaire is geel en blijft geel.”
Weloverwogen op vakantie
De berichten over oplopende aantallen besmettingen schrikken reizigers vooralsnog niet af, zeggen woordvoerders van Corendon en TUI. ,,Mensen boeken hun reis niet ineens om door die berichten”, zegt Petra Kok van TUI. ,,We zien ook dat Curaçao er echt bovenop zit met maatregelen. En reizigers boeken ook weloverwogen op het laatste moment want te ver vooruitkijken kan in deze tijd niet. Mensen hebben ook een veilig gevoel: iedereen moet een negatieve test overleggen voordat ze het vliegtuig in stappen.” Sowieso worden er maximaal 20.000 toeristen per maand toegelaten op het eiland.
Tekst gaat verder onder afbeelding
Bij Corendon zien ze wel dat de piek van twee weken geleden over het hoogtepunt heen is. ,,Het aantal boekingen steeg toen heel significant, maar nu zijn we weer op het niveau van voor die persconferentie. Er wordt nog steeds geboekt, maar van een ware run is geen sprake meer”, zegt Audrey Denkelaar van Corendon.
Avondklok
Inmiddels zijn de coronamaatregelen op het eiland wel aangescherpt: sinds zondag geldt de avondklok van 21.00 uur ‘s avonds tot 04.30 uur ‘s ochtends. Alle winkels en restaurants moeten om 20.00 uur de deuren sluiten. Ook moeten mensen verplicht een mondkapje dragen als ze een winkel of begrafenis bezoeken. Thuiswerken wordt sterk gestimuleerd. Sinds augustus zijn dans- en muziekactiviteiten al verboden. Verder moeten mensen al lange tijd zo veel mogelijk sociale afstand houden. Minister-president Eugene Rhuggenaath stelde afgelopen zondag niettemin dat ‘de situatie uit de hand aan het lopen is’. Hij doet een dringend beroep op de bevolking om zich aan de regels te houden.
De politie heeft in samenwerking met onder meer Defensie het aantal controles op straat verhoogd. Ook worden winkels en uitgaansgelegenheden gecontroleerd. Zo greep de politie in de nacht van dinsdag op woensdag in bij een feest in een op het oog dichte bar. Daar hadden meer dan vijftig mannen en vrouwen zich verzameld in een relatief kleine ruimte om de verjaardag van één van hen te vieren.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zoon krijgt 15 jaar cel voor ombrengen zwangere Sumanta, vader vrijgesproken
De rechtbank in Alkmaar heeft de 42-jarige Manodj B. dinsdag veroordeeld tot vijftien jaar celstraf voor het ombrengen van de Surinaamse Sumanta Bansi. Vader Dwarka B. (65) werd vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie had dit tegen beide mannen ook geëist. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
PREMIUM
Oud-winnaar Elfstedentocht zet zich in voor het goede doel: Henk Angenent gaat fietsen
Henk Angenent, in 1997 de laatste winnaar van de Elfstedentocht, gaat zondag 2 oktober nog eens de Friese steden langs. Dit keer fietsend, voor het goede doel van Spieren voor Spieren. Hij nodigt 275 fitte Nederlanders uit een donatie te doen en met hem mee te fietsen.
-
32
Reacties op lerarentekort: ‘Gooi overbodige regels en verslaglegging overboord’
‘Onderwijzers horen geen directeur te worden’ en ‘Het is een teken van zwakte als je dieren gaat inzetten om je doel te bereiken’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van maandag 4 juli verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
Bas (35) geniet ondanks avondklok volop van vakantie op Curaçao: ‘We gaan gewoon eerder eten’
Ontvlucht je de lockdown in Nederland door lekker op vakantie te gaan naar Curaçao, gelden daar opeens strengere coronamaatregelen en een vervroegde avondklok. De 35-jarige Bas uit Amsterdam zit er geenszins mee. ,,We hebben nog geen seconde spijt gehad’’, zegt hij tegen deze site. -
Margot en André boekten twee weken extra vakantie op Curaçao: ‘In Nederland hebben we nu niets te zoeken’
Reizen naar het buitenland mag niet meer tot half januari, maar er blijft nog wel een paradijs zonder restricties bereikbaar voor Nederlanders; Curaçao. Margot (56) en André (51) van Ramesdonk uit Hoofddorp zijn twee van de honderden landgenoten die nu liever daar zitten dan hier.