Opnieuw recordaantal mensen besmet met coronavirus: 42.472 gevallen
VIDEOOpnieuw heeft een recordaantal mensen in Nederland positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde afgelopen etmaal 42.472 gevallen. Dat zijn er weer aanzienlijk meer dan een dag eerder. Het aantal opgenomen patiënten met corona in de Nederlandse ziekenhuizen is daarentegen gedaald tot het laagste niveau in een maand tijd.
Gisteren werden meer dan 36.000 besmettingen gemeld. Toen was ook al sprake van het hoogste aantal in een etmaal sinds de uitbraak van het virus in Nederland. Sinds de omikronvariant zijn intrede deed, lopen de besmettingscijfers snel op.
Het kabinet houdt rekening met een verdere toename door de versoepeling van diverse maatregelen. Afgelopen vrijdag gaf premier Mark Rutte tijdens de ingelaste persconferentie aan dat het dagelijks aantal besmettingen zelfs op kan lopen tot 100.000 per dag. ,,Dat zijn enorme aantallen”, erkende hij. Als ook de horeca- en de cultuursectoren nog opengaan, zou het aantal te ver oplopen, aldus de premier.
Wat dan kan gebeuren is dat ‘dusdanig veel mensen uitvallen’ door een coronabesmetting dat ‘ontwrichting van relevante onderdelen van de maatschappij’ dreigt. Dat geldt zelfs met de versoepelde quarantaineregels die Kuipers vrijdagavond aankondigde. Wie een booster heeft gehad of eerder een besmetting heeft doorgemaakt, hoeft niet meer in quarantaine. Over een week kijkt het kabinet of ook daar versoepelingen mogelijk zijn.
Minder ziek
Tegenover de hogere besmettelijkheid van omikron staat dat deze variant mensen doorgaans minder ziek maakt. De kans op een ziekenhuisopname is volgens onderzoeken die tot nu toe zijn verschenen een stuk kleiner dan met de deltavariant, die hiervoor dominant was.
Amsterdam telt wederom het hoogste aantal positieve testen: 3321. Daarna volgt Rotterdam met 1900 nieuwe gevallen, Utrecht met 1501 besmettingen en Den Haag met 1413 positief geteste burgers.
Met de nieuwe cijfers is het gemiddelde gestegen tot 34.371 besmettingen per dag. Een week geleden lag het gemiddelde nog op 27.268 positieve testresultaten per etmaal.
Het RIVM kreeg drie meldingen over sterfgevallen die aan corona zijn gerelateerd. Dat waren er gisteren zeven.
1239 mensen in ziekenhuizen
Op de verpleegafdelingen werden afgelopen etmaal 82 patiënten met corona binnengebracht en op de intensive cares ging het om 11 nieuwe opnames. In totaal liggen er nog 1239 mensen met een positieve testuitslag in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat zijn er wel 22 meer dan gisteren, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Op de ic’s liggen nu 316 coronapatiënten, 5 meer dan een dag eerder. Dat is de eerste toename in twee weken. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal ook iets toe, met 17 tot 923.
Het LCPS voorziet dat de opnamecijfers deze maand weer zullen stijgen. Dat komt volgens de ziekenhuisorganisatie door de oprukkende besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
CORONAVIRUS
TERUGLEZEN | Frankrijk meldt ruim 400.000 infecties, ‘Kind wel of niet vaccineren goed te rechtvaardigen’
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen daalt gestaag, maar nog nooit heeft het RIVM in een kalendermaand zoveel positieve tests gemeld als nu. Januari is pas net over de helft, maar heeft nu al een nieuw record gevestigd. Kinderarts Patricia Bruijning van UMC Utrecht vindt het goed dat ouders een keuze hebben om voor vaccinatie van hun kind te kiezen, of daarvan af te zien. Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in ons liveblog. -
Grote inhaalslag voor de horeca, maar prijs biertje blijft stijgen
De horeca herstelt zich in razend tempo van de afgelopen twee coronajaren. ING spreekt zelfs van ‘op volle kracht vooruit’ in een nieuw rapport. De sector is komend jaar alweer terug op pre-coronaniveau, is de verwachting. Ondertussen stijgt de prijs van een biertje door. -
‘Vroeger was het regelmatig: je hebt een huurachterstand, je wordt op straat gezet’
Iemand moet het doen, maar waarom gaan mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? Nederlanders met zo’n baan vertellen over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: deurwaarder Mark Hafkamp (55). -
FNV wil 150 miljoen euro voor mensen met langdurige Covid
Het kabinet zou 150 miljoen euro opzij moeten zetten voor mensen die in de zorg en het onderwijs werken en last hebben van langdurige Covid. -
AUTOTEST
Test Hyundai Kona Electric: kleine SUV met grote kwaliteiten
Om de snel groeiende concurrentie weer aan te kunnen, kreeg de Hyundai Kona een opfrisbeurt. Zeker de elektrische versie verdient een plekje op de shortlist. Tenzij je veel spullen of grote passagiers wilt meenemen.
-
PREMIUM
In paniek op een drukke plek? ‘Komt vooral door hoe jij jezelf voelt’
Een volle concertzaal, een drukke winkelstraat: sommige Nederlanders vinden het héél onprettig of raken ervan in paniek, ook omdat ze het door corona niet meer gewend zijn. Waar zijn we precies bang voor, en wat kunnen we eraan doen? Eerste tip van angst- en fobiecoach Pieter Frijters: begin met het strekken van je tenen. -
PREMIUMmodellen
Omikron kan tot 100.000 infecties per dag leiden, maar wat gebeurt er op de ic's? ‘Model is te pessimistisch’
Bijna twee jaar lang ging het vooral over ziekenhuisopnames en de druk op de ic's. Maar dat was vrijdagavond opeens anders: minister Ernst Kuipers (D66) sprak vooral over torenhoge aantallen omikroninfecties. Waarom? En wat moeten ziekenhuizen dan verwachten? -
51
Dermatoloog Soe Janssens: ‘Zonnebrandcrème kan echt ónmogelijk je huidcellen aantasten’
Na een waarschuwing van de Consumentenbond over een drietal zonnebrandcrèmes is er ophef ontstaan over het krijgen van huidkanker door deze crèmes. Dermatoloog Soe Janssens van het Antoni van Leeuwenhoek schept duidelijkheid over de huidziekte en beantwoordt vijf vragen.