Opnieuw terreurverdachte (24) aangehouden in Rotterdam

UPDATE/VIDEOVandaag is opnieuw een terreurverdachte aangehouden. Het gaat om een 24-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij een terroristisch misdrijf. De arrestatie staat los van de eerdere aanhoudingen in Rotterdam, meldt het Openbaar Ministerie. 

De man is in verzekering gesteld en zal de komende dagen door de politie worden verhoord. Dat meldde het OM maandag. De politie heeft beslag gelegd op meerdere computers en andere gegevensdragers. Er zijn geen wapens of explosieven aangetroffen, aldus het OM.

De verdachte zelf is in Nederland geboren, maar heeft een niet-Westerse achtergrond. Hij is niet eerder gearresteerd in een onderzoek naar terrorisme, meldt het OM aan deze site. 

Proefdraaien

Volledig scherm
Een arrestatie bij de Diergaardesingel. © MediaTV

De Rotterdammer werd opgepakt toen hij aan het proefdraaien was bij een klein zorgbedrijf aan de Rösener Manzstraat in Rotterdam-West. Het Landelijk Parket zegt echter dat de verdachte hier niet werkte. Het bedrijf zelf vertelt echter dat hij aan het proefdraaien was voor een administratieve functie. 

Een groepje agenten stapte vanmorgen het kantoor binnen, tot schrik van alle aanwezigen. De politie ging op zoek naar de verdachte, die op een computer in de kelder aan een plan van aanpak werkte. Deze computer is meegenomen. Hij zou twee keer eerder hier zijn geweest, voor een sollicitatiegesprek. ,,Het is een intelligente jongen, rustig ook. Hij studeerde iets met elektra,’’ zegt een woordvoerder van het bedrijf. ,,Wij hebben hier verder echt niets mee te maken. We zijn net zo verrast als iedereen.’’ Het zorgbedrijf wordt gerund door een Turkse Nederlander.

Studentencomplex

Volledig scherm
Er is opnieuw een terreurverdachte aangehouden. © MediaTV

De politie viel ook binnen bij de verblijfplaats van de verdachte aan de Diergaardesingel binnen, een complex voor studentenhuisvesting dat wordt gerund door de stichting Akyazili Nederland.  Er wonen vooral Turks-Nederlandse studenten die in Rotterdam studeren.  

Deze stichting is de afgelopen jaren meerdere keren gelinkt aan de Gülen-beweging, een groepering rond de Turkse geestelijke Fethullah Gülen die in ballingschap in de VS leeft.  ,,We hebben met ontsteltenis kennis genomen van de arrestatie en verlenen volledige medewerking aan de opsporingsinstanties”, stelt een woordvoerder van de stichting vanavond in een verklaring. De verdachte woonde sinds een jaar in het complex. ,,We willen benadrukken dat we niet op de hoogte zijn van het privé leven van individuele huurders van het complex. Het gene waar deze  student van wordt verdacht, staat volledig haaks op ons bestaansrecht. We hebben in het verleden herhaaldelijk afstand genomen van terroristische aanslagen.” De stichting gaat nu wel bekijken hoe ze ‘dergelijke situaties in de toekomst kan voorkomen en waakzamer kan zijn.”

Anis B.

Het is niet de eerste keer dat de Rösener Manszstraat het decor is van een anti-terreuractie. In april 2015 viel een terreureenheid een huis aan de overkant van de straat binnen, nadat eerder op de dag in de Gerrit van der Lindenstraat in Rotterdam terreurverdachten waren aangehouden. Dat gebeurde toen op verzoek van de Franse justitie. Het ging om twee Rotterdammers met een Algerijnse achtergrond en Anis B., die in Frankrijk werd gezocht vanwege het plannen van een terreuraanslag.

Vijf aanhoudingen

Volledig scherm
Archiefbeeld van een anti-terreuroefening in Rotterdam. © MediaTV

Het onderzoek naar deze verdachte staat los van de aanhoudingen vorige week van een aantal terrorismeverdachten in Rotterdam en Duitsland. In Rotterdam zijn eergisteren vier terreurverdachten aangehouden. Later werd nog een vijfde Rotterdammer opgepakt in het Duitse Mainz. Zij zouden betrokken zijn bij het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. In de vijf of zes woningen die zijn doorzocht, zouden geen wapens of IS-materiaal zijn aangetroffen.

Het viertal zit in ieder geval tot en met woensdag vast en wordt verhoord. De Rotterdamse rechter-commissaris heeft maandag bepaald dat hun voorlopige hechtenis met 72 uur wordt verlengd. Het onderzoek is in volle gang, meldt de politie. Woensdag of donderdag wordt besloten of de terreurverdachten nog twee weken langer in de cel blijven.

‘100.000 stukjes’

Meerdere omwonenden meldden eergisteren dat er een inval is gedaan in een woning in een flat aan de Stresemannplaats in Rotterdam-Ommoord. Een bewoonster van de flat schrijft op Facebook dat er twintig man politie met getrokken wapens op de vijfde etage stonden. Een deur van een woning lag volgens haar in ‘100.000 stukjes’. Ook aan de Söderblomplaats in Ommoord is een inval geweest. Er zijn laptops, telefoons en andere elektronische apparatuur in beslag genomen.

Nederlandse agenten

Een vijfde verdachte werd in de Duitse stad Mainz opgepakt. Deze 26-jarige Syriër woont in Rotterdam maar was daar bij zijn neef op bezoek. Nederland heeft om zijn overlevering gevraagd, maar een beslissing daarover wordt niet voor het einde van de week verwacht. De rechtbank daar heeft besloten dat hij in ieder geval tot dan blijft vastzitten. Nederlandse agenten zijn naar Mainz gereisd om daar de Syriër te verhoren.

Vuurwerkshow

De aanhoudingen leiden vooralsnog niet tot extra maatregelen in verband met de vuurwerkshow bij de Erasmusbrug in Rotterdam. De burgemeester, politie en justitie in Rotterdam (de driehoek) overlegden daarover de afgelopen dagen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Wel zal de politie zichtbaar aanwezig zijn bij de brug.