Opnieuw zware spits door herfstweer

Na een hevige ochtendspits, was het vanavond opnieuw erg druk op de Nederlandse wegen. Het herfstachtige weer, het hoge verkeersaanbod in het najaar en de donkere tijd van het jaar (wintertijd) zorgen daarvoor, aldus Rijkswaterstaat. Rond 15.00 uur begonnen de eerste files al. Op het drukste moment stond ruim 800 kilometer aan autowegen vast, meldt de ANWB. Volgens Rijkswaterstaat ging het hierbij om bijna 400 kilometer aan snelwegfile. 

Rijkswaterstaat  verwachtte eerder vandaag dat de avondspits een van de drukste van het jaar ging worden. Volgens de dienst was het minder druk op de snelwegen dan vanmorgen en verloopt de avondspits volledig volgens verwachting.

Op de A4 richting Den Haag stond om 15.00 uur al file. Op de A12 bij Utrecht liepen de wegen rond 16.00 uur ook vol. Naast dat het weer zijn invloed heeft op het verkeer, zorgen ook meerdere ongelukken voor extra vertraging. Op de zuidelijke ring van de A10 bij Amsterdam gebeurde eind van de middag in de richting van Den Haag een ongeluk, waardoor de file snel groeide. Ook een ongeluk op de A16 richting Rotterdam zorgt voor veel vertragingstijd, meldt Rijkswaterstaat. 

Een combinatie van regenachtig weer en een groot aantal ongelukken zorgde vanmorgen ook al voor veel files met heel veel vertragingstijd. De ANWB en Rijkswaterstaat noteerden een filerecord voor dit jaar. Rijkswaterstaat kwam tot een piek van 514 kilometer. De ANWB, die ook vertragingen meetelt op provinciale wegen, meldde 970 kilometer in de ochtendspits.

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie on Twitter

Ook Utrecht meldt zich in het feestgedruis. #avondspits #A12

Rijkswaterstaat Verkeersinformatie on Twitter

Tja. Geheel volgens verwachting, maar toch wel weer even slikken. De #avondspits is begonnen :( #herfst

Auto's staan op de A20 in de file. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Auto's staan op de A20 in de file. Foto ter illustratie. © anp