Volledig scherm
Alexander Pechtold, fractievoorzitter en lijsttrekker van D66 © anp

Oppositie en PvdA eisen reactie Rutte op beleid Trump

Regeringspartij PvdA wil een harde reactie van premier Mark Rutte op het Amerikaanse inreisverbod voor de inwoners van zeven moslimlanden. Eerder riepen de oppositiepartijen D66, GroenLinks en de SP al om een krachtige veroordeling door de minister-president. Rutte zelf wil niet reageren omdat het vandaag de Nationale Holocaust Herdenking is.

PvdA-Tweede Kamerlid Michiel Servaes wil een debat over de kwestie. Hij vindt het de hoogste tijd dat ook de premier zich krachtig uitspreekt tegen de 'walgelijke discriminatie' door de Amerikaanse president Donald Trump, zo twitterde hij zondag. Ook oppositiepartij D66 wil een harde reactie van premier Mark Rutte op het Amerikaanse inreisverbod voor de inwoners van zeven moslimlanden. 

Deze 'absurde' maatregel van president Donald Trump is je reinste discriminatie, stelde D66-leider Alexander Pechtold in het programma WNL op Zondag.

Vicepremier Lodewijk Asscher, ook lijsttrekker van de PvdA, twitterde zaterdagavond over de ban: ,,Mensen weigeren op basis van geloof of geboorteplek is discriminatie. Een klap in het gezicht van onze vrije wereld.''

SP-leider Emile Roemer twitterde eerder: ,,Mensen weigeren. Niet om wat ze doen, maar om wat ze geloven. Waar is @MinPres als je 'm nodig hebt?'' En GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver wil dat Rutte zich scherp uitspreekt tegen deze maatregel en 'het voortouw neemt om samen met andere EU-landen een duidelijk statement te maken'.

Volledig scherm
© AP