Volledig scherm
Henk Bleker. © ANP

Oppositie: Vrij zieke opmerking van Bleker

De oppositiepartijen zijn ontstemd over een grapje van staatssecretaris Henk Bleker. Dat meldt RTL Nieuws. Bleker verwees tijdens een debat over ooievaar Freedom naar het studievisum van asielzoeker Mauro. De oppositie noemt de vergelijking 'vrij ziek'.

'Ik vind het een trieste verwijzing', oordeelt Joel Voordewind (ChristenUnie). 'Hij maakt steeds grapjes over de rug van Mauro, nadat hij eerder al in Pauw & Witteman een briefje had geschreven waarin hij Mauro uitnodigde mee te gaan naar een voetbalwedstrijd. Dit is weer zo'n blooper.'

Voordewind gaat Bleker niet vragen excuses te maken, maar wil wel een tegengeluid laten horen. Ook GroenLinks vraagt niet om een spijtbetuiging van Bleker, maar noemt het eveneens ongepast.

Tijdens het debat in de Tweede Kamer besprak Bleker de oplossing die is gevonden voor de ooievaar. Freedom gaat naar een Duits wildpark. 'Daar is geen studievisum voor nodig', zei Bleker. Daarmee verwees hij naar het compromis dat voor Mauro is gevonden. De Angolese jongen mag met een studievisum tijdelijk in Nederland blijven.

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”