Aardbevingen door de gaswinning zijn verantwoordelijk voor veel schade aan huizen
Volledig scherm
Aardbevingen door de gaswinning zijn verantwoordelijk voor veel schade aan huizen © anp

Oppositie wil gaskraan verder dichtdraaien

Meerdere politieke partijen willen de gaskraan in de provincie Groningen nog verder dichtdraaien. Zij menen dat de afgesproken 27 miljard kuub nog steeds grote risico's geeft op schade door gasbevingen.

Verschillende partijen tonen zich tijdens het gasdebat dinsdagmiddag  kritisch op het beleid van de verantwoordelijke minister Henk Kamp van Economische zaken. De SP wil terug naar twaalf miljard kubieke meter. De ChristenUnie denkt daar precies zo over. Volgens kamerlid Carla Dik (ChristenUnie) is het begrip veiligheid 'holle retoriek als de gaskraan niet verder wordt dichtgedraaid'.

Minder
Ook de Partij voor de Dieren en GroenLinks menen dat er minder gas uit de grond dient te worden gehaald. ,,Nederland moet alles op alles zetten om die gaskraan verder dicht te draaien'', aldus Liesbeth van Tongeren van GroenLinks.

De VVD schaart zich achter de eigen minister en meent dat de teruggang naar 27 miljard kuub afdoende is. De PvdA stelt zich voorlopig op het standpunt dat de gaswinning op termijn terug kan naar 20 miljard kuub. Daarvoor moet de export van gas wel stoppen. Hierdoor kan het gas voor de binnenlandse markt worden gebruikt.