Volledig scherm
Simon Jelsma in 1996. © ANP

Oprichter Postcode Loterij en Novib is niet meer

Simon Jelsma (1918), mede-oprichter van de Nationale Postcode Loterij in 1989, is dinsdag overleden. Dat heeft de Nationale Postcode Loterij vandaag laten weten.

In 1954 was hij als pater betrokken bij De Pleingroep, waarvoor hij op pinksterzaterdag op het Plein in Den Haag de eerste 'pleinrede' hield. In 1956 leidde dit tot de oprichting van Novib, dat zich later aansloot bij Oxfam. Jelsma werd vicevoorzitter en is 30 jaar bestuurslid. In 1969 verliet Jelsma de Rooms-Katholieke Kerk. Jelsma was tot zijn pensioen in 1983 journalist bij de NOS.

Jelsma streed zijn hele leven tegen armoede en onrecht in de wereld. Volgens directeur Farah Karimi van Oxfam Novib was Jelsma tot vlak voor zijn dood nog betrokken bij het werk van de organisatie. Ook bij de Nationale Postcode Loterij was Jelsma tot op het laatst 'op de hoogte van het wel en wee van de loterij', aldus voorzitter Boudewijn Poelmann.

  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.