Volledig scherm
© anp

Oprichter Schoenenreus op 75-jarige leeftijd overleden

René de Vroomen, oprichter van de winkelketen Schoenenreus, is gisteren op 75-jarige leeftijd overleden. Dat schrijft het Brabants Dagblad. De Udense ondernemer begon de keten in 1969 in zijn garage en wist het uit te bouwen tot een van de grootste detailhandelsbedrijven in de Benelux.

De Vroomen was de zoon van een schoenmaker en begon zijn carrière als vertegenwoordiger in schoenen. Toen zijn werkgever failliet ging, besloot hij zijn eigen bedrijf op te richten. In 1969 begon Schoenenreus onder de naam Schoenverkoop Nederland bv.

Op den duur kwamen er meer filialen bij en in 1976 werd de naam officieel veranderd naar Schoenenreus. Het bedrijf groeide vervolgens gestaag, onder meer dankzij overnames van andere bedrijven. In 2010 nam De Vroomen afscheid van zijn keten.

Failliet
In 2013 was het kantje boord voor Schoenenreus; de winkelketen ging failliet, maar bleef in afgeslankte vorm bestaan. Investeerders Synergia, Eric Companjen en Paul Schouwenaar waren toen bereid om een aantal jaren in de keten te investeren.

In 2015 ging het bedrijf alsnog kopje onder. Eind januari van dat jaar werd besloten dat slechts tien tot twintig van de 120 vestigingen open bleven. CA Global Partners en GA Europe namen het bedrijf toen over. De Vroomen probeerde Schoenenreus toen nog te redden door het terug te kopen, maar dat is niet gelukt.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement