Volledig scherm
Bloedzakken van Sanquin. © ANP

Oproep aan allochtone Nederlanders: ga bloed doneren

Heb je Turkse, Marokkaanse of Surinaamse wortels, kom dan bloed geven. Die oproep doet bloedbank Sanquin.

Het cliché dat we allemaal hetzelfde bloed hebben, klopt niet. En daar hebben mensen die regelmatig bloedtransfusies nodig hebben veel last van, meldt RTL Nieuws op basis van berichtgeving van Sanquin.  Wereldwijd zijn er zo’n 350 bloedgroepen, en niet vier zoals vaak wordt gedacht. De belangrijkste bloedgroepen zijn de bekendste: A, B, AB en O. Maar daarnaast zijn er nog vele andere.

Als een patiënt een andere bloedgroep krijgt dan de eigen bloedgroep, kan die daar last van krijgen. Vooral als je vaak bloed nodig hebt. Zoals mensen met de erfelijke bloedziektes sikkelcelanemie of thalassemie. Deze ziekte komt vaak voor bij mensen met een donkere huidskleur. 

Mensen die eraan lijden hebben veel pijn. Hun bloedcellen vormen vaak propjes. Om deze propjes te laten verdwijnen hebben ze een transfusie nodig, dan kunnen ze er weer even tegenaan totdat een nieuwe pijnaanval zich aandient. Om deze mensen goed te helpen heeft Sanquin mensen nodig met dezelfde bloedgroep en dat zijn dus mensen met dezelfde etnische achtergrond.

In 2016 hielden drie moskeeën in Leiden al een actie onder hun bezoekers om hen op te roepen bloed te doneren.