Volledig scherm

Oproep aan wegpiraat: Geef jezelf alsjeblieft aan!

De nabestaanden van de vrijdag verongelukte automobiliste uit Yde doen in het AD vandaag een indringend beroep op de voortvluchtige wegpiraat die vermoedelijk iets te maken heeft met haar dood. 'Bel de politie. Help ons om dit drama een plaats te geven.'

De 31-jarige vrouw sloeg vrijdag op de A7 over de kop, waarschijnlijk doordat ze schrok van de capriolen van een wegpiraat. Die reed na het ongeluk door en liet het slachtoffer volgens de politie 'in hulpeloze toestand' achter. De vriend van de verongelukte vrouw laat weten dat het leven van de nabestaanden totaal ontwricht is.

'Dit is zo onzinnig. Zo onverantwoord. Ik snap niet dat mensen dit een medemens aan kunnen doen. Ik doe bij deze een oproep. Deze automobilist moet zich melden bij de politie, zodat hij of zij verantwoording af kan leggen over dit rijgedrag.'

De nabestaanden willen met de oproep meer bereiken. Ze willen voorkomen dat er nog meer ongelukken gebeuren. Een huisvriend laat weten dat de nabestaanden realistisch zijn. 'We krijgen haar met deze oproep niet terug. Dat weten we heel goed. Maar we willen absoluut herhaling voorkomen. Daar gaat het om. Er ligt hier nu zo ontzettend veel verdriet.Daar zijn geen woorden voor. Dit komt heel hard binnen.'

De automobiliste raakte vrijdagmorgen ernstig gewond, toen ze op de snelweg A7 tussen Leek en Groningen van de weg af raakte en over de kop sloeg. Ze overleed zaterdag in het ziekenhuis aan haar verwondingen. Volgens getuigen schrok ze van een automobilist die met hoge snelheid links en rechts auto's passeerde. Ze reageerde waarschijnlijk met een rem- of stuurcorrectie, waarna ze de controle over haar auto verloor. De vrouw sloeg over de kop en raakte bekneld in haar auto. De brandweer moest het slachtoffer uit het verwrongen wrak halen.

Tips over wegpiraat
De politie heeft inmiddels vier tips binnen gekregen over de wegpiraat, maar heeft hem nog niet gevonden. Volgens politiewoordvoerder Jan Visser moeten mensen in zijn omgeving toch iets aan hem merken.

De politie wil de automobilist graag spreken. Volgens Visser moeten meer weggebruikers last gehad hebben van zijn rijstijl. Het zou gaan om een blanke man van 25 tot 30 jaar. Hij had een petje op en reed vrijdag om half twaalf 's ochtends in een donkerkleurige auto in de richting van Groningen. De wegpiraat reed waarschijnlijk in een BMW uit de 3-serie of een Mercedes uit de C-klasse. Op het nummerbord staat, naast het kenteken, een klein cijfer 1, wat betekent dat de originele kentekenplaat verloren is of gestolen.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”