Oproep PVV-aanhangers: Stem niet op lijstduwer Wilders

Een opmerkelijke oproep op de Facebook-pagina 'Steun de PVV'. De supporters van de partij van Geert Wilders roepen op om met de verkiezingen niet massaal op Wilders te stemmen als hij weer ergens lijstduwer wordt. Volgens de PVV-adepten zou dat geen nieuwe zetels opleveren. Dat klopt echter niet.

De eerstvolgende verkiezingen zijn op 18 maart, voor de Provinciale Staten en waterschappen. Wilders zou eventueel als lijstduwer op de lijst kunnen staan voor de PVV om meer stemmen binnen te halen. Dat deed hij eerder bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 in Den Haag.

Een lijstduwer kan ingezet worden om extra stemmen binnen te halen. Wanneer een lijstduwer zoveel stemmen heeft gekregen dat hij recht heeft op een zetel, kan hij deze ook daadwerkelijk gaan innemen. Meestal gebeurt dat echter niet. In dat geval kan de zetel door een partjigenoot ingenomen worden, en niet door een andere partij, zoals de Facebook-pagina beweert.

De oplossing die door de PVV-steuners wordt aangeboden is om op een kandiaat te stemmen die hoog op de lijst staat. In de reacties op Facebook worden andere alternatieven geboden die de PVV-steuners minder zullen waarderen: niet op de PVV stemmen.