Oproep: stap bij lesuitval naar leerplichtambtenaar
Een groep ouders uit Zaandam roept ouders in heel het land op naar de leerplichtambtenaar te stappen als hun kind vanwege lesuitval naar huis wordt gestuurd. Ze hopen zo het kabinet te dwingen het lerarentekort op te lossen.
Delen per e-mail
Leerlingen van basisschool Tamarinde in Zaandam gaan al een paar weken vier dagen per week naar school, omdat er niet genoeg leerkrachten zijn. Vader Jeroen de Glas is zo boos over de structurele lesuitval, dat hij naar de gemeente is gestapt om melding te doen bij de leerplichtambtenaar. Hij deed gisteren op sociale media een oproep aan alle ouders in ons land om hetzelfde te doen.
,,Als we iets aan het lerarentekort willen doen, moeten we als ouders gaan porren en zorgen dat het vervelend wordt voor de overheid”, verklaart De Glas zijn oproep. ,,Ik probeerde mijn kind thuis les te geven, maar mijn kind zei: ik heb liever van de juf les. Dat heb ik bij de leerplichtambtenaar gemeld, met daarbij het verzoek te handhaven. Nou, daarover zijn ze verschrikkelijk geïrriteerd.”
De gemeente is immers verplicht op de melding te reageren. Als de leerplichtambtenaar niet ingrijpt, moeten ze de ouder daarover berichten. De ouder heeft vervolgens weer het recht om daartegen in bezwaar te gaan. ,,En zo zijn leerplichtambtenaren veel tijd kwijt aan zaken waar ze eigenlijk niet mee bezig willen zijn”, verklaart De Glas. In Zaandam zijn tientallen ouders al naar de gemeente gestapt.
Geenvierdaagse
De actievoerende ouders roepen op de Facebookpagina ‘Geenvierdaagse’ vaders en moeders in heel Nederland op om naar de leerplichtambtenaar te stappen. Ze hopen zo op een sneeuwbaleffect. Hoe meer meldingen bij verschillende gemeenten binnenkomen, hoe groter de druk op de landelijke politiek wordt. De ouders vinden dat verantwoordelijk minister Arie Slob (Basisonderwijs) te weinig doet.
PvdA-leider Lodewijk Asscher steunt de actie. ,,Het kabinet is zich bewust van het probleem, maar er moet meer gebeuren dan nu gebeurt. Het wordt tijd dat het kabinet dit als crisis gaat beschouwen.” Asscher roept het kabinet op het regeerakkoord open te breken, om zo meer geld vrij te maken voor extra leraren en betere arbeidsvoorwaarden. ,,Minister Slob kan dit probleem niet in zijn eentje oplossen, zo blijkt. Daarom moet D66-minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) samen met hem optrekken. Ook D66 moet laten zien dat ze dit probleem serieus neemt.”
Dupe
Protestvader De Glas vreest dat zijn kinderen de dupe worden van het lerarentekort. Hij offerde een werkdag op om zijn ene kind zelf les te geven. Op dinsdag werkt zijn vrouw thuis, omdat die dag zijn andere kind geen school heeft. De Glas: ,,Ze krijgen huiswerk mee en wij moeten ze begeleiden. Maar lesgeven is écht een vak, dat doe je niet zomaar even.”
De Algemene Onderwijsbond organiseert op 15 maart een landelijke staking voor het hele onderwijs. Doel van de staking is hetzelfde als die van de ouders in Zaandam: meer investeringen in het onderwijs. Het zou de eerste keer in Nederland zijn dat het hele onderwijs staakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Reactie op avondklok: ‘Kabinet raast met de avondklok als een bulldozer over eenzame en gestreste jongeren heen’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die woensdag 20 januari in de krant verschenen over onder meer de toeslagenaffaire en vaccinaties. -
Jeugdhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen door coronaregels
Verschillende jeugdhulpaanbieders zien een verergering van de problematiek die er speelt onder kinderen. Dat constateert de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zowel de jeugd-GGZ, de jeugdhulp en opvoedhulp ziet een toename van suïcidaal gedrag en eetstoornissen. Ook neemt de druk op het personeel in de jeugdhulp toe, bijvoorbeeld door het wegvallen van het onderwijs. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
Storing bemoeilijkt online bankieren ABN AMRO
ABN AMRO kampt sinds woensdagochtend met een storing voor internet- en mobiel bankieren en gebruik van Ideal. Hierdoor is het regelen van bankzaken via de website of app lastig en soms onmogelijk. Volgens de bank werken sommige functies inmiddels weer. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven.
-
Duizend mensen reageren op dit rijtjeshuis in Ooij
Duizend huishoudens willen hier wonen, in deze tussenwoning aan de Dr. Kochlaan in Ooij, bij Nijmegen. Het betreft een sociale huurwoning van woningcorporatie Oosterpoort met drie slaapkamers en een kale huur van 633 euro per maand. -
PREMIUM
VIDEO Studenten willen meer te zeggen hebben over coronamaatregelen: ‘Laat ze helpen’
Studenten willen meer te zeggen hebben over de aanpak van de coronacrisis. Ze hebben ideeën en willen helpen, maar krijgen het gevoel dat hun stem niet telt. ‘Ze willen zich aan de maatregelen houden, maar laat ze ook iets bijdragen.’ -
Piloot wil rondje boven Amsterdam vliegen, maar wordt tegengehouden: 'Dan wordt iedereen wakker’
Een brutale piloot van AeroMéxico heeft zondagavond om 22.30 uur geprobeerd om op 1200 meter hoogte een rondje boven Amsterdam te vliegen. Een verontwaardigde luchtverkeersleider stak hier een stokje voor.