Volledig scherm
© ANP

Oproep tot lawaaiprotest tijdens dodenherdenking Dam

Protestgroep ‘Geen 4 Mei Voor Mij’ organiseert tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei een lawaaimanifestatie. De actie op de Dam zou een signaal zijn ‘aan de racisten die ons land regeren’, valt te lezen op de evenementpagina op Facebook.

Quote

Niet-wit­te levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland

Protestgroep ‘Geen 4 Mei Voor Mij’

De actiegroep demonstreert ‘tegen de dodenherdenking in de huidige vorm’, omdat die selectief zou zijn. De slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht, inclusief de militairen die sindsdien zijn omgekomen. Daaronder vallen ook de soldaten die deelnamen aan de politionele acties in Indonesië. Volgens de activisten zouden juist de slachtoffers van die acties moeten worden herdacht. ,,Niet-witte levens tellen blijkbaar niet mee in Nederland'', staat op de pagina.

De vooral kritische reacties op de pagina stromen inmiddels binnen. Veel mensen reageren boos, maar er zijn ook genuanceerde reacties: 'Ook ik vind het moeilijk dat de Politionele Acties op 4 mei eveneens herdacht worden. Ik stem met u in, dat Nederland zich veel te weinig rekenschap geeft van zijn eigen agressieve rol door de eeuwen heen. Maar besef dat u - met uw lawaaiprotest - óók de gedachtenis van al de slachtoffers die door oorlogsgeweld omkwamen schendt', schrijft iemand.

De Federatie van Indische Nederlanders vindt de oproep voor de lawaaidemonstratie 'schandelijk'. ,,De Nationale Dodenherdenking is ons heilig'', laat woordvoerder  Michael Lentze namens de federatie weten. De belangengroep heeft met ontsteltenis kennisgenomen van de plannen om de herdenking te verstoren. ,,Op 4 mei herdenken wij onze Nederlandse oorlogsslachtoffers en dat moet zo blijven. Wat de Federatie van de overheid verwacht is vrij simpel: voorkom aantasting van ons erfgoed!''

'Niet op 4 mei'

Quote

Als je zelf om respect vraagt, dan moet je het ook voor anderen kunnen opbrengen

Marianne Poot, Amsterdams VVD-raadslid

Amsterdams VVD-raadslid Marianne Poot schrijft op Twitter dat iedereen het recht om te demonstreren heeft, 'maar niet op 4 mei in de buurt van de Dam'. Ze vindt de actie 'zeer ongepast' en niet respectvol voor onder meer de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. ,,Als je zelf om respect vraagt, dan moet je het ook voor anderen kunnen opbrengen. Er zijn voldoende andere plekken om te demonstreren, ook op 4 mei'', zegt zij tegen deze krant.

Poot wil hier morgen vragen over stellen aan Jozias van Aartsen, tijdelijk burgemeester van Amsterdam. Ze hoopt dat hij geen toestemming zal geven voor een lawaaiprotest op de Dam of een andere locatie in de stad.

Tekst loopt verder onder de Tweet

Twee jaar eerder

De hashtag #Geen4MeiVoorMij kwam in 2016 al in het nieuws, toen activist Christa Noëlle hem gebruikte. Verschillende mensen schaarden zich achter de boodschap, hoewel er ook toen hevige kritiek ontstond. Het is nu voor het eerst dat er wordt opgeroepen tot het verstoren van de twee minuten stilte.

Volledig scherm
© ANP
  1. Wat als Rembrandt schoolfotograaf was? Op basisschool in Gelderland weten ze het wel

    Wat als Rembrandt schoolfoto­graaf was? Op basis­school in Gelderland weten ze het wel

    Er is bijna geen basisschool die dit jaar géén aandacht besteedt aan Rembrandt. In het jaar dat de grote schilder 350 jaar dood is en er landelijk negentien grote tentoonstellingen gehouden worden gingen al 60.000 basisschoolkinderen naar het Rijksmuseum. Op basisschool de Kleine Wereld in het Gelderlandse Twello gaan ze nog een stapje verder: groep 5 en 8 gingen samen naar ‘het Rijks’, leefden zich in de grote schilder in en gingen vervolgens in stijl op de foto. Hoe zou Rembrandt dat gedaan hebben? Zes van hen vertellen.