Volledig scherm
© ANP

Oproep: Weer álle oproerkraaiers vanavond van de Dam

Alle personen die aankondigden de Nationale Dodenherdenking te willen verstoren, moeten een gebiedsverbod krijgen. Dat vinden Federatief Joods Nederland en Federatie Indische Nederlanders. Zij hebben de namen van nog eens twaalf personen die op Facebook aankondigden te willen protesteren, doorgegeven aan de gemeente Amsterdam.

Tot nu heeft alleen Rogier Meijerink, woordvoerder van #geen4meivoormij, van burgemeester Van Aartsen van Amsterdam een gebiedsverbod opgelegd gekregen. Hij mag zich tussen 18.00 en 22.00 uur niet op of rond de Dam begeven. Daar vinden de officiële handelingen plaats.

De Federaties vinden dat een goede zaak, maar het is hen 'compleet onduidelijk' waarom het verbod alleen voor Meijerink geldt. ,,Gelet op uitlatingen van Meijerink in de media is er geen enkele aanleiding om te vermoeden dat de andere demonstranten niet zullen overgaan tot verstoring van de Nationale Dodenherdenking."

Impact

Eerder vandaag maakten Meijerink en zijn medestanders overigens bekend af te zien van protest. ,,Onze boodschap maakt de meeste impact door nu ons lawaaiprotest af te blazen, ons doel is bereikt”, aldus Meijerink. Hij denkt dat de discussie over het karakter van 4 mei nu op de agenda staat. ,,De beerput is open gebroken, het onderwerp staat op de kaart. Kijk maar wat je er mee doet.”

Gisteren hield Meijerink juist bij hoog en bij laag vol dat hij wel ging protesteren. #geen4meivoormij vindt dat de herdenking op 4 mei te selectief is, en dat er meer aandacht moet zijn voor de slachtoffers in het voormalige Nederlands-Indië.

Volledig scherm
Rogier Meijerink © ANP