Volledig scherm
Frits Bolkestein, temidden van VVD-coryfee Hans Wiegel, en minister-president Rutte. © anp

'Opsplitsing euro is onvermijdelijk'

VVD-prominent Frits Bolkestein heeft geen vertrouwen in de toekomst van de euro. Door de grote culturele verschillen tussen landen, vreest Bolkestein dat een opsplitsing van de munt 'onvermijdelijk' is. 'We hebben iets geconstrueerd wat op de lange termijn niet werkt,' zegt de voormalige eurocommissaris in een interview met het AD.

Bolkestein neigt naar 'radicale maatregelen'. De voormalige VVD-leider pleit ervoor om Griekenland uit de euro te manoeuvreren. In ruil krijgt dat land dan hulp van de EU. 'En als Italië uit de euro wordt gedwongen, zou ik er ook geen traan om laten,' aldus Bolkestein, die niet gelooft dat 'mediterrane landen' op korte termijn kunnen veranderen.

Er zal uiteindelijk een neuro ontstaan voor gedisciplineerde noordelijke landen. Bolkestein: 'Ik vrees dat de politici die willen pappen en nathouden straks worden geconfronteerd met een onafwendbare realiteit: een opsplitsing.'

Ongewis
Zo'n proces kan vele jaren duren, aldus de VVD-prominent. 'Niemand weet hoe dat precies zal verlopen.'

Eerder pleitte Patrick van Schie, directeur van het wetenschappelijk bureau van de VVD, voor een neuro. Dat kwam hem op veel kritiek te staan van partijprominenten. Bij de achterban van de VVD is er wel veel twijfel over de aanpak van de crisis.

Bolkestein erkent dat hij en andere leiders de 'diepe weeffout' van de euro - de culturele verschillen tussen de lidstaten - te laat inzagen. 'De politieke romantiek heeft het nuchtere realisme overstemd. Men wilde meer dan mogelijk is.' Het voorstel om armere en rijkere lidstaten samen geld te laten lenen via euro-obligaties is volgens de VVD'er 'een rampzalig idee'.

Lees het uitgebreide interview met Bolkestein vandaag in het AD.