PVV-leider Geert Wilders.
Volledig scherm
PVV-leider Geert Wilders. © anp

Opstappen Kamerleden kost PVV 3 zetels in peiling

De onrust rondom de opstappende Kamerleden van de PVV heeft de partij van Geert Wilders in de peiling geen goed gedaan. De PVV verloor in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond 3 zetels in vergelijking met vorige week en komt nu uit op een virtuele 20 zetels. De PVV haalde bij de verkiezingen van 2010 nog 24 zetels in de Kamer.

Toch zegt nog bijna tweederde van de kiezers uit 2010 weer op de PVV te zullen stemmen. Daar staat tegenover dat de winst van kiezers uit andere partijen is gedaald naar vrijwel nul. 'Daarmee wordt het voor de PVV steeds moeilijker om uiteindelijk op 12 september op de score van 2 jaar geleden uit te komen', stelt De Hond.

Volledig scherm

VVD stijgt
De VVD profiteert van het verlies van Wilders en stijgt met 3 zetels naar 29. Dat zijn er nog wel 2 minder dan ze er nu hebben. Volgens De Hond is het verkiezingsprogramma van de regeringspartij goed gevallen bij een aanzienlijk deel van de kiezers.

De SP moet 1 zetel inleveren en staat daarmee nog maar 2 zetels voor de VVD. Volgens de jongste peiling hebben de socialisten 31 zetels. Nu heeft de SP 15 zetels in de Kamer. Regeringspartij CDA komt uit op 14 zetels, eentje meer dan vorige week maar 7 minder dan nu in de Kamer. De PvdA krabbelde de afgelopen week 1 zetel op tot 19 zetels (nu 30 in de Kamer).

GroenLinks zat volgens De Hond in de hoek waar de klappen vielen. 'Het houdt nog maar ongeveer een derde deel van de kiezers uit 2010 vast', aldus de onderzoeker. De groene partij zakt 1 zetel weg tot 5, de helft van wat het nu in de Kamer heeft.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

  1. LIVE | Coronabesmetting bij twee fruitbedrijven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    LIVE | Coronabe­smet­ting bij twee fruitbe­drij­ven Betuwe, Brazilië dreigt met vertrek uit WHO

    Volgende week gaan de basisscholen weer voltijds open, maar wie zijn kinderen toch liever nog even thuishoudt, hoeft niet te vrezen voor de onderwijsinspectie, zegt minister Arie Slob. Tot de zomervakantie kunnen bezorgde ouders op ‘coulance’ rekenen. Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zijn mening over het nut van mondkapjes bijgesteld en adviseert het gebruik ervan nu. Ook vandaag houden we je in ons liveblog op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het coronavirus.