Volledig scherm
© anp

Opstelten: agent kan machinegeweer krijgen

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) is bereid politieagenten met zwaardere wapens de straat op te sturen om terrorisme tegen te gaan. ,,Als het nodig is, schalen we op,'' belooft de VVD-bewindsman.

poll

De politie wil agenten uitrusten met machinegeweren in de strijd tegen terrorisme

  • Eens (71%)
  • Oneens (29%)
18499 stemmen

Politievakbond ACP en regeringspartij VVD drongen er gisteren op aan agenten beter uit te rusten, nu in Parijs bleek dat zij tegenover steeds beter bewapende terroristen kunnen komen te staan. ACP pleit voor 2000 meer agenten die gebouwen kunnen bewaken en meer speciale agenten met machinegeweren.

,,We realiseren ons dat we situaties met extreem geweld zoals in Parijs nooit volledig kunnen voorkomen. Wel is het goed om kritisch te kijken naar hoe we het in Nederland hebben geregeld,'' zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp namens 25.000 leden.

'Met een pistool begin je weinig'
De agenten vinden een gewillig oor bij VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. Hij zal vanavond tijdens een Kamerdebat naar aanleiding van de aanslag in Parijs pleiten voor betere bewapening van agenten, die bijvoorbeeld treinstations bewaken. ,,Met een pistool begin je weinig tegen een machinegeweer,'' zei Zijlstra gisteren. Coalitiepartij PvdA staat er positief tegenover, mits de politietop er behoefte aan heeft.

Minister Opstelten is het 'totaal eens' met zijn eigen partij en zegt dat de politie de wapens krijgt die het nodig heeft. Extra agenten zijn in zijn visie niet nodig.

Bij de korpsleiding van de Nationale Politie bestaat vooralsnog geen grote wens voor meer agenten met machinegeweren. ,,Wij begrijpen dat de gebeurtenissen in Parijs voor veel mensen een eyeopener zijn, maar wij zijn al dik twee jaar bezig met de bestrijding van jihadisme. De politie is goed ingericht,'' zegt woordvoerder Joop Kemperman.

Volledig scherm
CDA-leider Sybrand Buma (midden) aan de microfoon in de Tweede Kamer © anp

CDA wil Franse aanpak verheerlijken geweld
CDA-leider Sybrand Buma zal woensdag in het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs opnieuw oproepen het verheerlijken van terroristisch geweld strafbaar te stellen. Hij hoopt dat daarvoor nu wel voldoende draagvlak is. Buma wijst erop dat in Frankrijk het verheerlijken van geweld al strafrechtelijk kan worden vervolgd. Via snelrecht zijn diverse mensen die de aanslagen van vorige week hebben toegejuicht, veroordeeld tot celstraffen.

Het CDA stelde eerder al voor om geweldsverheerlijking strafbaar te maken, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun. Volgens het kabinet valt dit onder de vrijheid van meningsuiting. ,,Maar in Frankrijk denken ze daar anders over'', zegt Buma. ,,En in Frankrijk staat de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel. Zondag zijn er nog miljoenen mensen de straat opgegaan om zich uit te spreken voor die vrijheid.''

Volgens Buma is er een onderscheid tussen zeggen wat je denkt en het uiten van blijdschap over terroristisch geweld. Dat laatste ,,neigt naar terrorisme'', vindt hij.

Het CDA werkt aan een initiatiefwet om het verheerlijken van geweld strafbaar te maken. Het is daarmee al een flink eind op streek. Volgens Buma kan de wet binnenkort worden ingediend.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement