Demonstratie van een stroomstootwapen in 2009, toen arrestatieteams bij wijze van proef werden uitgerust met een Taser.
Volledig scherm
Demonstratie van een stroomstootwapen in 2009, toen arrestatieteams bij wijze van proef werden uitgerust met een Taser. © ANP

Opstelten: Alle agenten uitrusten met stroomstootwapen

Alle politieagenten zouden uitgerust moeten worden met een stroomstootwapen. Volgens minister Ivo Opstelten (Veiligheid) hebben leden van speciale arrestatieteams positieve ervaringen met de zogenoemde taser opgedaan.

Binnenkort start een proef om te bezien of het stroomstootwapen voor alle agenten bruikbaar is. Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat veel agenten graag met de taser op pad willen.

Door een stroomschok van een taser is een agressieve persoon in een keer uit te schakelen.

Onomstreden is het wapen niet. De Nederlandse Politiebond heeft eerder twijfels geuit over het nut en het veilig gebruik van de taser. In het buitenland, met name de Verenigde Staten, zijn er volgens critici doden gevallen. Amnesty International heeft ook gewaarschuwd voor de risico's van het wapen en pleitte eerder voor meer onderzoek.

Een agent heeft nu een wapenstok en pepperspray in zijn standaarduitrusting. Onlangs is er wel geëxperimenteerd met een langere wapenstok. De PVV pleitte eerder voor een taser in de vaste uitrusting omdat volgens de partij een agent nu te weinig middelen heeft en pepperspray vaak niet werkt.