Ivo Opstelten.
Volledig scherm
Ivo Opstelten. © FOTO ANP

Opstelten blijft onverminderd achter topambtenaar staan

Zaak DemminkMinister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft vanmiddag nogmaals aan de Tweede Kamer laten weten dat hij zijn secretaris-generaal volledig steunt. De minister hecht daaraan omdat de hoogste ambtenaar van het ministerie, Joris Demmink, de afgelopen dagen in de media is beticht van contacten met een pooier van jongens in de jaren 80.

Joris Demmink.
Volledig scherm
Joris Demmink. © Ilya van Marle

Naar aanleiding van deze berichten heeft Opstelten de inlichtingendienst AIVD, de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie gevraagd of het nodig was om Demmink te onderzoeken. Dat bleek niet het geval, schrijft de minister in een brief. Eerder werd de topambtenaar wel onderzocht en toen kwam naar voren 'dat er geen begin van juistheid is gebleken ten aanzien van de geruchten en aantijgingen.'

Opstelten schrijft verder dat hij Demmink ook steunt nu hij een zaak aanspant tegen het AD, nadat de krant en deze site vermeende contacten met de pooier dit weekeinde bracht. De secretaris-generaal wordt al jarenlang beticht van pedofilie, maar heeft altijd volgehouden dat daar niets van waar is.

Demmink gaat in november met pensioen. Hij wordt op het departement opgevolgd door Pieter Cloo.

  1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

    Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

    De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.