Opstelten blijft topambtenaar steunen

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie blijft achter zijn hoogste ambtenaar staan. Die wordt in verband gebracht met misbruik van minderjarigen, maar bij meerdere onderzoeken is er geen enkel bewijs gevonden dat de beschuldigingen juist zijn, heeft Opstelten aan de Tweede Kamer geschreven.

De secretaris-generaal van het ministerie zou zich onder meer hebben vergrepen aan kinderen in Turkije. Maar volgens Opstelten is er geen enkele aanwijzing dat de man op dat moment überhaupt in Turkije was. Ook andere onderzoeken vonden 'geen begin van juistheid' van de beschuldigingen, aldus de minister.

Advocate Adèle van der Plas, die enkele vermeende slachtoffers van de topambtenaar vertegenwoordigt, en oud-recherchechef Klaas Langendoen spreken donderdag een commissie van het Amerikaanse Congres toe. 'Men wil van ons horen wat er in Nederland niet gebeurt met aanklachten tegen mensen hoog in de top van het justitiële apparaat', licht Van der Plas toe.

Opstelten beklaagt zich daarover. Volgens de minister voeren enkele personen een campagne tegen de topambtenaar, waarbij ze ook suggereren 'dat door diens vermeende misdrijven in ons land de rechtsstaat niet meer goed zou kunnen functioneren'.